20.02.2007. / 18:43

Autor: Ana Kirin

GOSPODARSKI KRIMINAL

Utjerivanje dugova preko Gospodarsko-kreditne banke

U Zagrebu je u ponedjeljak 19. veljače uhićen predsjednik Uprave Gospodarsko-kreditne banke (GKB) Izidor Sučić, a njegov se sin Ivan u ponedjeljak navečer predao pulskoj policiji jer su tragovi lihvarskih ugovora temeljeni na prijavi desetak oštećenih građana policiju doveli i do odgovornih u toj banci. Policijska uprava Istarska izvijestila je na konferenciji za novinare u utorak 20. veljače, navodeći samo inicijale osumnjičenika, kako su 59-godišnji Izidor Sučić i njegov 29-godišnji sin Ivan osumnjičeni da su počinili kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti, pomaganje i poticanje počinjenja tog kažnjiva djela. Uz njih dvojicu, uhićen je i 38-godišnji Robert Buić iz Pule i u utorak ujutro su svi sprovedeni istražnom sucu Županijskog suda u Puli. Policija je u kriminalističkoj obradi uzela poslovnu dokumentaciju iz GKB-a i iz pulske ispostave, a pod kriminalističkom obradom su i dvije blagajnice.

Načelnik Kriminalističke policije PU Istarske Dragutin Cestar izjavio je kako su ova uhićenja nastavak opsežnije kriminalističke obrade koju istarska policija provodi u suradnji sa Županijskim i Općinskim državnim odvjetništvom od listopada prošle godine. Cestar je dodao da su tragovi lihvarskih ugovora temeljeni na prijavi desetak oštećenika policiju doveli i do odgovornih u Gospodarsko-kreditnoj banci koja je, prema njegovim riječima, odobravala zajmove koje stranke nikad nisu vidjele.

Policija je izvjestila da je Robert Buić stjecao značajnu imovinsku korist od lihvarskih dugova na način da su visoke svote uvećane za kamate doznačene na njegov račun te je tako banka, prema Cestarovim riječima, poslužila za utjerivanje navodnih lihvarskih dugova.

Vezane vijesti

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije, Stjepan Fiolić, spreman je vratiti 26,4 milijuna kuna navodno pronevjerene u slučaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika