23.03.2007. / 13:56

Autor: Ana Kirin

RATNI ZLOČIN

Branitelji traže pokretanje istrage protiv generala Adžića

U svom priopćenju od petka 23. ožujka udruga branitelja koprivničke Podravke podsjetila je da je Adžić "zajedno s drugima zapovijedao, rukovodio ili na druge načine obavljao efektivnu kontrolu nad Jugo vojskom i ostalim jedinicama koje su djelovale u koordinaciji s ovom agresorskom vojskom"

Nakon međunarone tjeralice za Veljkom Kadijevićem, Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke Državnom je odvjetništvu uputila zahtjev da pokrene istragu i raspiše međunarodnu tjeralicu i za generalom Blagojem Adžićem, koji je od 1990. do svibnja 1992. godine bio načelnik štaba Jugoslavenske vojske, te vršitelj dužnosti saveznog sekretara za narodnu obranu bivše Jugoslavije.

U svom priopćenju od petka 23. ožujka udruga branitelja koprivničke Podravke podsjetila je da je Adžić "zajedno s drugima zapovijedao, rukovodio ili na druge načine obavljao efektivnu kontrolu nad Jugo vojskom i ostalim jedinicama koje su djelovale u koordinaciji s ovom agresorskom vojskom". Adžić je, napominju koprivnički branitelji, odgovoran i za rušenje zrakoplova EZ-a 1991. godine, kada je poginula cijela posada tj. petorica europskih promatrača.

Udruga branitelja Podravke pozvala je da se Blagoja Adžića procesuira "jer je kao načelnik Generalštaba bivše JNA 5. srpnja 1991. godine dao nalog 150-orici svojih podređenih oficira da ubijaju, te da je tada izričito naredio: 'Treba ubiti na licu mjesta, bez milosti i razmišljanja, a jedinice s kojima ćete komandovati moraju do kraja izvršiti dobijene zadatke, pa makar pri tome izginuli do posljednjega. Mi imamo prednost u naoružanju. Od sada upotrebite sve snage i otvorite vatru na svakoga koji se protivi našim akcijama' ". Branitelji smatraju kako je to dovoljno dokaza da se "povede istraga i protiv ratnog zločinca Blagoja Adžića".

Vezane vijesti

Karadžić se skriva u Grčkoj, Kadijević u Moskvi

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić skriva se u grčkom pravoslavnom manastiru na Svetoj gori, objavio je crnogorski tjednik Monitor.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika