24.04.2007. / 11:46

Autor: Ana Kirin

EUROPSKI PARLAMENT

Glasovanje o rezoluciji o Hrvatskoj

Europski parlament trebao bi na svojoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu u srijedu 25. travnja usvojiti rezoluciju o Hrvatskoj. U nacrtu te rezolucije koji je krajem ožujka usvojio i uputio na glasovanje Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta, prvi puta se 2009. spominje kao godina u kojoj bi Parlament mogao dati svoj pristanak na članstvo Hrvatske u EU.

Rezolucija Europskog parlamenta, koja nije pravno obvezujući dokument, trebala bi biti prvi dokument neke od europskih institucija u kojoj se 2009. spominje kao moguća godina ulaska Hrvatske u EU.

U nacrtu rezolucije, koja ipak ne bi bila pravno obvezujući dokument, Hrvatska se pohvaljuje za dosad postignuti napredak u pristupnom procesu. Ističe se međutim da je temeljita reforma državne uprave, pravosuđa i policije nužni uvjet za dostizanje standarda potrebnih za članstvo u EU-u.

U dokumentu se također izražava potpora Vladi i oporbi na njihovim naporima da unatoč izbornoj godini donesu potrebne, iako teške odluke u području politike tržišnog natjecanja i državnih potpora, jer će od tih odluka korist imati svi hrvatski građani.

Izražena je i pohvala Hrvatskoj za suradnju s Haškim sudom, ali i zabrinutost da bi otpori na lokalnoj razini mogli potkopati učinkovitost progona ratnih zločina, da kod pojedinih sudskih dužnosnika postoji pristranost s obzirom na nacionalnost okrivljenika te da ne postoji dovoljna zaštita svjedoka od zastrašivanja.

Europski parlamentarci u nacrtu rezolucije izrazili su zabrinutost i zbog inicijativa hrvatske Vlade da snosi troškove obrane generala i nastojanja da dobije status prijatelja suda pred Haškim sudom.

Međutim, zastupnik Europskog parlamenta iz Njemačke Bernd Posselt, član političke skupine Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED) najavio je da će podnijeti amandman u kojem će tražiti brisanje toga paragrafa.

Dio rezolucije posvećen je neriješenim graničnim pitanjima između Hrvatske i Slovenije. Taj je dio izazvao i najveći interes javnosti. Iako su najviši slovenski dužnosnici više puta izjavljivali da se ne protive arbitraži, europarlamentarci iz Slovenije, bez obzira na stranačku pripadnost, čine sve da se arbitraža nikako ne spomene.

Hannes Swoboda, parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, podnio je amandman u kojem se govori o uslugama treće strane ako se za taj problem ne uspije naći bilateralno rješenje.

Zastupnik Bernd Posselt smatra da neriješeno pitanje granice između Hrvatske i Slovenije ne može biti prepreka za hrvatsko članstvo u EU. On je skrenuo pažnju na činjenicu da je Slovenija primljena u EU, a da nije imala riješeno granično pitanje s Hrvatskom te da sada ona nema pravo zbog tog istog pitanja blokirati Hrvatsku.

Vezane vijesti

Vrijeme je da se Europa okrene bitnim pitanjima

Vrijeme je da se Europa okrene bitnim pitanjima

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz oštro u svom prvom nastupu na sastanku Europskog vijeća napao dosadašnji pristup zemalja članica u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika