03.05.2007. / 16:07

Autor: Stjepan Marković

TURSKA

Novi izbori najavljeni za 22. srpnja

Turski ustavni sud poništio je izbore rekavši da je za izbor predsjednika potrebno dvije trećine glasova ukupnog broja zastupnika, čime je zapravo onemogućen Gulov izbor jer AK nema dovoljan broj zastupnika.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Turskoj održat će se 22. srpnja. Ovu odluku jednoglasno je odnio turski parlament kako bi razriješio krizu nastalu zbog izbora predsjednika država.

Recep Tayyip Erdogan, turski premijer i predsjednik stranke Pravda i razvoj (AK) čiji je kandidat za predsjednika izazvao krizu u državi, u utorak 1. svibnja je nagovijestio mogućnost prijevremenih izbora što su pozdravile sve parlamentarne stranke. AK, vladajuća stranka koja ima islamističke korijene, predložila je Abdulaha Gula, ministra vanjskih poslova, za novog predsjednika države koji bi trebao zamijeniti Ahmeta Necdeta Sezeru nakon što mu istekne mandat 16. svibnja. Za Gula je glasalo 357 zastupnika odnosno 10 zastupnika manje nego što je potrebno. Zastupnici sekularnih stranka napustili su parlament prije glasanja, u Turskoj predsjednika bira parlament dvotrećinskom većinom.

Nakon neuspješnog izbora umiješala se i turska vojska koja je zaprijetila intervencijom u slučaju ugrožavanja sekularnog sustava. Glavni stožer turske vojske, koja je inače stup sekularnog sustava u Turskoj, poslala je upozorenje da prate situaciju te da neće dopustiti ugrožavanje tog sustava. U posljednjih 100 godina vojska je četiri puta udarima preuzimala vlast, još od vremena Ataturka viši časnici turske vojske mogu postati samo one osobe koje imaju sekularna uvjerenja.

Prije održavanja drugog kruga predsjedničkih izbora koji je bio zakazan za srijedu 2. svibnja glavna opozicijska stranka podnijela je zahtjev za provjerom ustavnosti glasanja. Turski ustavni sud poništio je izbore rekavši da je za izbor predsjednika potrebno dvije trećine glasova ukupnog broja zastupnika, čime je zapravo onemogućen Gulov izbor jer AK nema dovoljan broj zastupnika.

Nakon ove presude ustavnog suda jedini izlaz predstavljaju novi parlamentarni izbori u koje obije strane ulaze prilično samouvjereno.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika