09.05.2007. / 14:01

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

68 posto građana Hrvatske za promjenu vlasti

Od 1500 ispitanika njih 68 posto je odgovorilo da je došlo vrijeme za promjene, dok bi samo 23 posto ispitanih dalo HDZ-u još jedan mandat

Najnovije terensko istraživanje koje je provelo Međunarodni republikanski institut (IRI) donijelo je zaključak da Hrvati žele smjenu vlasti.

Od 1500 ispitanika njih 68 posto je odgovorilo da je došlo vrijeme za promjene, dok bi samo 23 posto ispitanih dalo HDZ-u još jedan mandat. To je prvo IRI-jevo istraživanje u kojemu se pokazalo da je SDP pojedinačno snažniji od HDZ-a. Socijaldemokrati imaju 22,4 posto, nasuprot HDZ-ovih 21,7 posto glasova.

Građani smatraju kako bi SDP bolje rješavao ključne probleme Hrvatske, od gospodarskog razvoja, preko nezaposlenosti, korupcije, radničkih prava do zdravstva i obrazovanja, dok je HDZ uspješniji u uvođenju Hrvatske u NATO i EU te u rješavanju braniteljskih problema i obrani digniteta Domovinskog rata.

Pokazatelj da je 68 posto građana sada za promjenu vlasti za HDZ je znatan pad potpore u odnosu na prošlo IRI-jevo istraživanje u kolovozu 2006. godine. Tada je četiri posto više ispitanih smatralo da HDZ zaslužuje još jedan mandat. Među onima koji smatraju kako je vrijeme za smjenu HDZ-a i 18 je posto HDZ-ovaca.

Vlada je od građana dobila prosječnu ocjenu 2,47, a prije osam mjeseci dobila je 2,65. Samo 30 posto ispitanih ocijenilo je da zemlja ide u dobrom smjeru, a 60 posto ih smatra da je smjer loš. U Vladi su rekli kako nisu iznenađeni rezultatima, a porast rejtinga SDP-a objašnjavaju suosjećanjem građana zbog smrti Ivice Račana. Međutim, istraživanje je provedeno prije Račanove smrti, točnije 10. do 26. travnja 2007. godine.


Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika