10.05.2007. / 17:57

Autor: Stjepan Marković

TURSKA

Reforma ustava omogućila izravan izbor predsjednika

Reforma predviđa izbor predsjednika na općim izborima u dva kruga, na mandat od pet godina, koji se može obnoviti samo jednom, umjesto trenutnog jednog sedmogodišnjeg mandata

Turski parlament prihvatio je u četvrtak izmjenu ustava koja će omogućiti izravno biranje predsjednika umjesto da ga kao dosada bira parlament. Prijedlog izmjena dala je vladajuća stranka Pravda i razvoj (AKP) kako rješenje problema u kojemu se Turska našla nakon što je odbijena kandidatura njihovog kandidata Abdulaha Gula, ministra vanjskih poslova, zbog sumnje da bi ugrozio sekularni sustav u zemlji.

Za reformu ustava glasalo je 370 od ukupno 550 zastupnika u turskom parlamentu. Reforma predviđa izbor predsjednika na općim izborima u dva kruga, na mandat od pet godina, koji se može obnoviti samo jednom, umjesto trenutnog jednog sedmogodišnjeg mandata. Plan AKP-a predviđa i održavanje parlamentarnih izbora svake četiri umjesto svakih pet godina.

Opozicijske stranke pokušavaju sklopiti savez kako bi oslabili položaj AKP-a i umanjili izborne rezultate u predstojećim parlamentarnim izborima koji bi se trebali održati 22. srpnja.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika