11.05.2007. / 12:58

Autor: Stjepan Marković

BICIKLIZAM

Landis: Dopinška komisija mi je ponudila minimalnu kaznu ukoliko nabavim dokaze protiv Armstronga

"Takvu ponudu u najboljem slučaju mogu smatrati uvredljivom. Ona najbolje govori o karakteru istrage protiv mene i jasno je da neću dati nikakav odgovor na ovu ponudu", rekao je Landis

Prošlogodišnji osvajač Tour de Francea, Amerikanac Floyd Landis izjavio je da mu je Američka antidopinška agencija (USADA) preko njegovog odvjetnika ponudila minimalnu kaznu u zamjenu za dokaze protiv Lancea Armstronga, sedmerostrukog pobjednika "Toura". Naime, nekoliko dana nakon što je osvojio Tour de France u Floydovom urinu su pronađene enormne količine sintetičkog testosterona te je optužen za korištenje dopinga i još uvijek vodi pravnu bitku kako ne bi izgubio svoj naslov.

"Takvu ponudu u najboljem slučaju mogu smatrati uvredljivom. Ona najbolje govori o karakteru istrage protiv mene i jasno je da neću dati nikakav odgovor na ovu ponudu", rekao je Landis koji se mora pojaviti na saslušanju u ponedjeljak, te ukoliko se dokaže da je kriv očekuje ga dvogodišnja zabrana nastupa.

Landis i Armstrong su bili momčadski kolege u US Postalu od 2002. do 2004. godine. Armstrong je osvojio Toure de France rekordnih sedam puta te je često bio osumnjičen za uzimanje dopinga, ali niti na jednoj kontroli nije bio pozitivan. U listopadu 1996, dijagnosticiran mu je rak testisa u uznapredovaloj fazi koji je metastazirao na pluća, mozak i trup. On se odlučio za riskantnu kemoterapiju koja mu je omogućavala nastavak karijere ukoliko preživi. Prema procjenama njegovih liječnika šanse za uspjeh su bile manje od 50 posto. Nakon tri godine oporavka i gubitka jednog testisa Amstrong se vratio biciklizmu i osvojio Toure de France.

Vezane vijesti

Reci kojim se sportom baviš i reći ću ti tko si

Reci kojim se sportom baviš i reći ću ti tko si

Thomas Frankenbach uspješan je karatist te stručnjak za ishranu i sportsku medicinu. Od 2004. na jednoj klinici za rehabilitaciju u Bad Salzschlirfu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika