14.05.2007. / 16:41

Autor: Marijana Zrinjski

BLEIBURG

Tonči Tadić: "Za istinu nikad nije kasno"

Kardinal Josip Bozanić u nedjelju je pred više od deset tisuća hodočasnika u Bleiburgu pozvao hrvatske državne institucije da napokon riješe pitanje Bleiburga i ostalih komunističkih zločina, odnosno da se i počinjeni zločini za vrijeme komunizma istraže i obznane za njih odgovorni ljudi. "Kako to da 60 godina nakon stravičnog zločina nitko nije odgovarao? Kako to da su još uvijek nepoznata imena nalodavaca i izvršitelja tih djela, kako to da još uvijek nije napravljen popis žrtava i da nisu obilježena mjesta masovnih grobnica?", pitao se Bozanić na bleiburškoj komemoraciji dodajući kako se u Hrvatskoj nerijetko antifašizam izjednačuje s komunizmom.

S time se slaže i zastupnik HSP-a Tonči Tadić koji je za Nacional.hr komentirao Bozaničeve riječi. "Najveći trik komunizma bio je skrivanje zločina pod krinkom antifašizma". Tadić smatra da se komunistički zločini moraju objelodaniti, a razlog zašto već nisu vidi u tome što je su zločini počinjeni za komunizma u Hrvatskoj još uvijek tabu tema. "Gotovo svaka hrvatska obitelj nosi ožiljke iz drugog svjetskog rata. Budući da se o tome tada nije moglo javno pričati, refles šutnje ostao je i danas. Osim toga, oni koji su u tim zločinima sudjelovali žele da povijest ostane skrivena". Na pitanje je li kasno za lustaraciju Tadić odgovara: "Nikad nije kasno za istinu. Ja želim znati tko je sve ubijen, zašto je ubijen i tko je za to odgovoran. Mislim da ne tražim previše, te da kao i ostali građani Hrvatske imam pravo na odgovore. I ne želim me zbog toga proglašavaju fašistom", kazao je Tadić.

Potpredsjednica SDP-a Željka Antunović rekla je kako je koalicijska vlada na čelu s Ivicom Račanom na početku svog mandata, 2000. godine donijela nekoliko zaključaka kojima se osuđuju svi zločini počinjeni u drugom Svjetskom ratu. "Državnom odvjetništvu dali smo slobodne ruke da istražuje zločine počinjene u to vrijeme, te da pokrene postupke protiv odgovornih osoba". Željka Antunović, trenutačno kandidatkinja za predsjedničko mjesto SDP-a dodala je kako ne zna da je li su se ti zločini istraživali i da li je ikada u Hrvatskoj pokrenut neki takav postupak.

Vezane vijesti

Milanović: U Bleiburgu nije bilo govora tolerancije i razuma

Milanović: U Bleiburgu nije bilo govora tolerancije i razuma

Premijer Zoran Milanović izjavio je večeras u središnjem Dnevniku HTV-a da ono što se danas moglo čuti na skupu u Bleiburgu nije govor tolerancije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika