17.05.2007. / 10:13

Autor: Martina Zeković

OESS

Hrvatski povratnici u RS u lošem položaju jer nisu politički zastupljeni

Monzonís-Vilallonga smatra kako se tek nekoliko stotina Srba sada smještenih u BiH spremno vratiti u Hrvatsku

Hrvatski povratnici u Republici Srpskoj nalaze se u lošijem položaju nego Srbi koji su se vratili u Hrvatsku, ocijenio je voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes Monzonís-Vilallonga. Kao razlog navodi činjenicu da Hrvate u Republici Srpskoj nema tko politički zastupati. "Oni se ne osjećaju politički predstavljenima", objasnio je Vilallonga koji se tijekom posjeta Bosni i Hercegovini susreo s hrvatskim povratnicima u Prijedoru. Tamo je razgovarao sa čelnicima RS-a Miloradom Dodikom te gradonačelnikom Banja Luke Dragoljubom Davidovićem i srpskim prognanicima iz RH smještenim u BiH.

Monzonís-Vilallonga smatra kako se tek nekoliko stotina Srba sada smještenih u BiH spremno vratiti u Hrvatsku. "Za to je potrebno ostvariti potporu međunarodnih institucija ali i Vlade Republike Hrvatske. Povratak prognanika, uz procesuiranje ratnih zločina, jedno je od najvažnijih pitanja koje međunarodna zajednica postavlja Hrvatskoj", dodao je. Hrvatska vlada obvezala se izgraditi 7.000 stanova i domova Srbima koji su se vratili u Hrvatsku a u međuvremenu su izgubili stanarsko pravo.

Vezane vijesti

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da je vrlo zabrinuta zbog toga što HRT, kao javni servis, želi otpustiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika