01.06.2007. / 18:00

Autor: Martina Zeković

GRAD ZAGREB

Novih 70 tramvaja vrijednih 158 milijuna eura

Grad Zagreb dobit će još 70 niskopodnih tramvaja TMK 2200 od zagrebačke tvrtke Končar. Vrijednost tih tramvaja iznosi gotovo 158 milijuna eura koji će se otplaćivati putem operativnog leasinga na deset godina, na način "sale and lease back" (povratni najam) za ranije isporučene tramvaje. Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić novinarima je rekao da je "povratni najam" relativno nova transakcija na našem financijskom tržištu, a znači da prodaješ svoju imovinu da bi je unajmio. "Mi ćemo postojećih novih 70 tramvaja prodati da bi ih unajmili, a sredstva od te prodaje upotrijebili za kupnju novih 70 tramvaja", izjavio je Jelušić.

Prema riječima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, na račun Zagrebačkog holdinga dobit će se 129 milijuna eura od prodaje 70 tramvaja i raditi projekt za kupnju novih 70 niskopodnih tramvaja. Tim projektom će se na najmanje dvije godine zaposliti kapaciteti Gredelja i Končara i 10 do 12 posto povećati udio domaće proizvodnje. Grad bi na sličan način uskoro mogao nabaviti i 200 novih autobusa, najavio je Bandić.

Na temelju Ugovora naknade za leasing iznose oko 129 milijuna eura, uvećano za kamate po tromjesečnom euriboru plus 2 posto uvećano za PDV te plaćanje naknada za troškove leasinga od 0,1 posto po prodajnom tečaju Zagrebačke banke uvećano za PDV. To znači da je ukupna cijena 70 niskopodnih tramvaja gotovo 158 milijuna eura. Naknada za leasing plaća se u 120 mjesečnih rata.

Gradsko poglavarstvo usvojilo je prijedlog zaključka o izmjenama o davanju jamstva Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb i Kommunalkredit Austria AG Wien 1092 za kredit ZET-u i uputilo ga Gradskoj skupštini na donošenje. Prema tom prijedlogu, preostali dio neiskorištenog kredita ZET-u, od gotovo 27 milijuna eura, iskoristio bi se za izgradnju osnovnih škola u Sesvetskim Selima, Sopnica-Jelkovec, te srednje škole i dječjeg vrtića Sopnica-Jelkovec.

Vezane vijesti

"Ne plaćam!"

"Ne plaćam!"

Građanska inicijativa 'Ne plaćam!', započela je borbu protiv plaćanja usluga javnog prijevoza u gradu Zagrebu, koji bi, smatraju, trebao biti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika