28.08.2007. / 11:38

Autor: Marko Biočina

NOVI SKANDAL U HFP-u

Polančec prodao Istru d.d. najgorem ponuđaču

Na press konferenciji DC-a, predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt otkrila je novi privatizacijski skandal u režiji Hrvatskog fonda za privatizaciju i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Naime 20.svibnja 2005. godine Polančec je na natječaju za privatizaciju Istre d.d. prihvatio ponudu tvrtke Puljanka d.d., iako su stručnjaci službe fonda tu ponudu ocijenile najlošijom od pristigle tri ponude za natječaj. Štoviše, kao i u slučaju privatizacije KIM-a, Puljanka je kao jamstvo založila nekretnine Istre d.d. odnosno društva koji je predmet privatizacije.

Osim Puljanke na natječaj su se javile tvrtke Benz d.oo. iz Zagreba i tvrtka Novi d.d. iz Novog Vinodolskog. Obje te ponude su, prema mišljenju stručnjaka u fondu, bile bolje od one koja je pobijedila. Za ponudu Puljanke se u službenoj analizi HFP-a navodi kako je cjenovno najslabija, te kako može biti "visoko rizična s obzirom na nisku kvalitetu ponuđenih sredstava osiguranja (založno pravo na zajedničkoj imovini ponuditelja i predmetnog društva)".

S druge strane, ta je ponuda bila najbolja u segmentu zadržavanja postojećeg broja zaposlenika, jer je tu obvezu bila spremna prihvatiti na rok od pet godina. Puljanka je uživala i potporu Istarske županije, Grada Pule i Sindikata Trgovine, u vidu pisama potpore čelnika tih institucija Ivana Jakovčića, Luciana Delbianca i Ane Knežević.

Ipak, u analizi se konstatira kako sva tri ponuđača imaju vrlo nizak bonitet, te kako je u tom slučaju "potrebno osigurati bankarske garancije kao osiguranje za sve bitne elemente ponude". Među ponuđačima taj uvjet jedino ne zadovoljava Puljanka d.d.

U DC-u ovaj slučaj smatraju vrhunskim primjerom dvostrukih kriterija koji trenutno vladaju u Hrvatskoj, jer ako se zbog sličnog slučaja provodi istraga protiv nekadašnjeg potpredsjednika Fonda Krešimira Starčevića, isto bi se trebalo dogoditi i sa Polančecom. Vesna Škare Ožbolt je naglasila kako je o svemu obavijestila Državno odvjetništvo te kako očekuje pokretanje istrage.

Vezane vijesti

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Tijekom proteklog vikenda u Istru je preko triju graničnih prijelaza - Plovanija, Kaštel i Požane ušlo ukupno 65.710 putnika, među kojima su 53.653… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika