17.10.2007. / 10:25

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB FILM FESTIVAL

Zagreb film festival od 21. do 27. listopada

Na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu (ZFF) koji će se održati od 21. do 27. listopada u Zagrebu prikazat će se više od 80 filmova iz trideset zemalja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

U glavnom programu prikazat će se 41 film i sve će to biti hrvatske premijere. U konkurenciji za nagradu Festivala "Zlatna kolica" natjecat će se 11 cjelovečernjih, 15 kratkometražnih igranih te 14 dokumentarnih filmova, što su prvi ili drugi uratci redatelja.

Festival ove godine traje jedan dan duže, a povećan je i broj filmova u glavnom programu, rekao je direktor Festivala Boris T. Matić, podsjetivši da je glavni program sastavljen nakon što je pregledano više od 400 filmova.

Matić je izdvojio uratke redatelja koji su već gostovali i bili nagrađivani na ZFF-u, "California dreamin (nedovršeno)" Cristiana Nemescua, "Izgnanstvo" Andreja Zvjaginceva, "Slijepa planina" Lia Yanga, "Rupa" Marka Šantića, "Ulica grafita" Sergeja Krese.

Očekujemo da će broj posjetitelja ove godine premašiti prošlogodišnjih 30 tisuća, rekao je producent Hrvoje Laurenta, dodavši da će biti više od sto premijernih i repriznih projekcija.

Novosti festivala su program "Vip Bibijada", s filmovima za djecu i dječjim filmovima te "Izbori" u kojem će se skorašnji parlamentarni izbori najaviti projekcijama predizbornih spotova hrvatskih stranaka od devedesetih do danas.

U programu "Matineje" prikazuju se premijerni hitovi, u "Klubu 100" europski filmovi koje je u matičnim zemljama pogledalo najmanje sto tisuća ljudi, a u "Kockicama" noviji hrvatski radovi.

Počast preminulim filmašima Ingmaru Bergmanu, Michelangelu Antonioniju, Anti Peterliću, Zoranu Tadiću, Gilu Pontecorvu i Ousmaneu Sembeneu odat će se u programu "Moj prvi film".

Ove godine uvedeni su posebni žiriji za igrani i dokumentarni program. Filmovi će se prikazivati u kinu SC, u kinu Europa te u kinu &TD. Organizator ZFF-a je "Propeler film".

Vezane vijesti

'Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu'

'Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu'

Zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, Marija Lugarić, otkrila je prvu konkretnu promjenu u školskom sustavu, ukidanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika