05.12.2007. / 19:34

Autor: Nina Tomljanović

HNB

Usvojena projekcija monetarne politike za 2009.

Savjet HNB-a donio je nekoliko odluka kojima se i nadalje ograničava previsoki rast kreditne aktivnosti banaka, te je podržao predložene mjere iz nadležnosti guvernera

Na današnjoj sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke koji je usvojio projekciju monetarne politike za sljedeću godinu rečeno je da bi prema sadašnjim predviđanjima u 2008. godini rast BDP-a mogao iznositi oko 5,1 posto, tečaj bi trebao ostati stabilan, a stopa inflacije bit će iznad ovogodišnjeg prosjeka, koji se procjenjuje na oko 2,8 posto.

Na sjednici je istaknuto kako su mjere središnje banke dovele do željenih rezultata u usporavanju rasta inozemnog duga, uz stagnaciju njegovog udjela u bruto domaćem proizvodu, te bitno usporavanje kreditnih plasmana banaka zasnovanih na inozemnom zaduživanju, a da pritom nije onemogućen visok gospodarski rast, koji se procjenjuje na 5,9 posto. Zato će u sljedećoj godini biti nastavljena u osnovi istovjetna novčana politika, priopćeno je iz HNB-a.

Savjet HNB-a donio je nekoliko odluka kojima se i nadalje ograničava previsoki rast kreditne aktivnosti banaka, te je podržao predložene mjere iz nadležnosti guvernera.

Ističe se kako su sve te odluke usredotočene na ograničavanje vanjske ranjivosti nacionalne ekonomije, uz nastavak dinamičnog gospodarskog rasta i očuvanje makroekonomske stabilnosti u zemlji.

Vezane vijesti

Hrvatski BDP i dalje na 61 posto europskog prosjeka

Hrvatski BDP i dalje na 61 posto europskog prosjeka

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) po glavni stanovnika, mjeren prema standardima kupovne moći, prošle 2011. ostao je na istoj razini kao i 2010.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika