11.12.2007. / 12:58

Autor: Martina Čizmić

ŠVEDSKA

Otkrivena nova metoda uklanjanja raka dojke

Znanstvenici smatraju da je najveća prednost nove metode upravo njena brzina. Pacijentice više ne moraju čekati na operaciju jer se ona izvodi odmah

Švedski znanstvenici otkrili su novi način uklanjanja raka dojke odmah po njegovom otkrivanju.

Metoda se sastoji od uništavanja malih tumora neposredno nakon otkrivanja. Umjesto kirurškog zahvata pod narkozom, u dojku se uvuče igla sa visokofrekventnim električnim toplinskim zračenjem. Ono uništava stanice raka, a ne oštećuje okolno zdravo tkivo.

Iako je terapija još u pokusnoj fazi, kod pet pacijentica koje su podvrgnute takvoj terapiji, stanice tumora i čitavo bolesno tkivo nestali su nakon samo jednog zahvata.

Znanstvenici smatraju da je najveća prednost nove metode upravo njena brzina. Pacijentice više ne moraju čekati na operaciju jer se ona izvodi odmah.

Nova metoda bi se u širokoj primjeni mogla naći tek za nekoliko godina jer je prije odobrenja potrebno provesti niz dodatnih istraživanja i pokusa.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika