11.01.2008. / 08:55

Autor: Nina Tomljanović

IN MEMORIAM

Preminuo Edmund Hillary, prvi osvajač Mount Everesta

U nove pohode na Mount Everest, najpoznatiji Novozelanđanin je krenuo 1958.godine kada je predvodio ekspediciju koja je bila gotovo pola stoljeća nakon legendarne utrke između Amundsena i Scotta na Južnom polu

U 88 godini života, preminuo je prvi osvajač Mount Everesta, Sir Edmund Hillary, jutros je priopćila predsjednica vlade Novog Zelanda Helen Clark odavši mu počast kazavši kako njegova smrt predstavlja veliki gubitak za zemlju.

Hillary je 1953. godine osvojio najveći vrh na svijetu skupa sa Šerpom Tenzingom Norgayem.

U nove pohode na Mount Everest, najpoznatiji Novozelanđanin je krenuo 1958.godine kada je predvodio ekspediciju koja je bila gotovo pola stoljeća nakon legendarne utrke između Amundsena i Scotta na Južnom polu. Nakon toga je na Himalaji tragao za snježnim čovjekom Yetijem, a 1977. istraživao je rijeku Ganges u Indiji od ušća do izvora. Bio je i na Sjevernom polu, zajedno s astronautom koji je bio prvi čovjek na mjesecu Neilom Armstrongom, 1985. godine.

Hillary, koji je bio zabrinut zbog rastuće komercijalizacije Himalaja, od 1985. do 1989. bio je novozelandski veleposlanik u Indiji.

Vezane vijesti

HSV danas slavi 122. rođendan

HSV danas slavi 122. rođendan

I ne samo to, hamburški klub u kojem, i to vrlo dobro, igra hrvatski nogometni reprezentativac Mladen Petrić, daleko je najstariji prema godini… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika