21.07.2008. / 13:46

Autor: Nina Tomljanović, Hrvoje Šimičević

Odlazak ratnog zločinca iz NDH

Preminuo Dinko Šakić

Šakić je izdržavao kaznu nakon što je proglašen krivim zbog kršenja međunarodnih pravila ratovanja, zbog, između ostalog, naređivanja smaknuća, mučenja i nehumanog postupanja prema civilima u ustaškom logoru Jasenovac

Dinko Šakić, ratni zločinac i ustaški oficir, koji je 1998. godine osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina, preminuo je jučer u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj u Remetincu. Šakić je izdržavao kaznu nakon što je proglašen krivim zbog kršenja međunarodnih pravila ratovanja; naređivanja smaknuća, mučenja i nehumanog postupanja prema civilima u ustaškom logoru Jasenovac, koji je vodio od 1942. do 1944. godine.

O njegovim zločinima nije se gotovo ništa znalo do devedesetih godina, a sam Šakić, koji je nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Argentinu, pojavljivanjem u hrvatskim medijima, prouzročio je progon koji je uslijedio. Naime, za posjeta predsjednika Franje Tuđmana hrvatskom iseljeništvu u Argentini 1995. godine, Šakić je u intervjuu novinarki Aleksi Crnjaković gotovo detaljno pričao o svojim funkcijama i 'zaslugama' u logorima.

Pravo zanimanje za ovaj slučaj uslijedio je tri godine nakon intervjua, kad je Centar Simon Wiesenthal, koji se bavi istraživanjem nacističkih zločina, započeo s prikupljanjem dokumentacije iz Jasenovca. Ubrzo potom, Interpol ga je 1998. godine nakon uhićenja izručio Hrvatskoj. Šakić se cijelo vrijeme sudskog procesa branio šutnjom, a finalno mu je određena zatvorska kazna od 20 godina. Uz brojne zločine za koje ga se teretilo, na sudu je dokazano da je 21. rujna 1944. godine osobno ubio 20 zatvorenika, kasnije još četiri. Šakić je 2000. godine za Nacional iz remetinečkog zatvora dao svoj posljednji intervju, u kojem bez kajanja decidirano tvrdi kako bi, da se može vratiti u prošlost, opet bio ustaša i sve ponovio.

2000. godine Nacional objavio posljednji Šakićev intervju

Šakić je posebno šokirao hrvatsku javnost u posljednjem intervjuu koji je dao za Nacional 2000. godine, u kojem ne izražava kajanje svojom prošlošću već ističe da bi to opet učinio. Pošto osobni kontakt s njim nije bio dopušten, tada već osuđenenom Šakiću u remetinečki zatvor dostavljena su pitanja novinara Nacionala, pa je imao i dosta vremena za pripremu odgovora. U njima je i dalje ostao dosljedan retorici koju je u prvotnom intervjuu iz 1995. iznosio, poričući s druge strane da je u Jasenovcu ubijeno na desetke tisuća zarobljenika.

Prema njemu, odgovori u intervjuima koji su ga 'razotkrili', već su desetljećima bili 'javna tajna', jer, kako je kazao, niikad nije krio ono što je radio, 'a o tome se najviše znalo za vrijeme komunizma.' Tvrdio je kako je optužen na temelju namještenog procesa, te da se ne osjeća odgovornim za ništa navedeno. "To nisu bili nikakvi zarobljenici, nego ljudi koji su po tadašnjim zakonima bili osuđeni. Pa svi su svjedoci na sudu potvrdili da su bili aktivni članovi raznih komunističkih organizacija. Sudu nije dostavljen ni jedan izvorni dokument iz bilo kojeg razdoblja NDH o bilo kakvim likvidacijama", kazao je u intervjuu Šarić, ističući kako je Hrvatska stvorena početkom 90-tih, zapravo 'prirodni nastavak NDH. "Premda nastoje izbrisati četiri godine najslavnije Hrvatske novije povijesti; obnovu NDH 10. travnja 1941. godine nakon 839 godina-neće u tome uspjeti...Smatram da je današnja Republika Hrvatska prirodni nastavak NDH. Pa to nam i beogradska čaršija stalno dokazuje", kazao je Šakić, prisjetivši se susreta s Tuđmanom u Buenos Airesu.

"Između ostalog, rekao sam Tuđmanu: Gospodine predsjedniče, ako u Hrvatskoj bude četnika, partizana i komunista, mora biti i bit će ustaškog državotvornog duha, koji će biti jamstvo da nas ponovno ne odvedu u bilo kakav jugobalkanski brlog", kazao je Šakić. Govoreći o provedbi zloglasnih rasnih zakona u NDH, Šakić je ustvrdio kako su isti bili nametnuti, te da su 'oni' učinili sve da se njihova provedba smanji na minimum. "Sve što se govori o ustašama i Nezavisnoj državi Hrvatskoj, srbokomunistička je mitologija na kojoj su živjeli pedeset godina...Kako su se odnosili prema NDH, ustašama i poglavniku, tako danas blate i ocrnjuju Franju Tuđmana, jer je nakon pola stoljeća istrgnuo iz srbokomunističkih pandža hrvatski narod i obnovio hrvatsku državu." "Da se mogu vratiti u prošlost i da su iste okolnosti, opet bih se priključio ustaškom pokretu. Uostalom, nikad nisam prestao biti član ustaškog pokreta, moja ustaška prisega hrvatskom narodu veže me doživotno", istaknuo je na kraju Šakić.



Dinko Šikić (1921. - 2008.)

Dinko Šakić je rođen 1921. godine nedaleko Imotskog. Po zanimanju je bio trgovac tekstilom te je 1947. godine u Rosariju otvorio malu tvornicu tekstila.

Zahvaljujući rodbinskim vezama, Šakić se vrlo brzo povezao sa ustašama te je postigao brz uspon na ustaškoj hijerarhijskoj ljestvici. Do studenog 1942. godine bio je pobočnik zapovjednika logora u Staroj Gradiški, a od tada pa sve do studenog 1944. godine bio je upravitelj logora Jasenovac.

Nakon rata je sa suprugom živio u Argentini, gdje je zbog intervjua za argentinski Kanal 13, u kojem su ga novinari na prijevaru - tražeći razgovor o svjetskom nogometnom prvenstvu na kojemu Argentina igra s Hrvatskom - navukli na temu Jasenovca.

Nedugo poslije je uhapšen te prebačen u Zagreb. Bio je smješten u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Dan kasnije se na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje je održano prvo ročište, branio šutnjom.

Pravomoćno je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu od 20 godina radi ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Kaznu je započeo služiti u najvećem hrvatskom zatvoru Lepoglavi gdje je započeo pisati knjigu memoara (s radnim naslovom S Poglavnikom u Alpama 1946.) pa je od uprave zatvora zatražio da mu se dodijele računalo i televizor.

Tereti ga da je 21. rujna 1944. godine osobno ubio skupinu od 20 zatvorenika te za smaknuće još četiri zatvorenika. Proglašen je krivim zbog kršenja međunarodnih pravila ratovanja, između ostalog, zbog naređivanja smaknuća, mučenja i nehumanog postupanja prema civilima.

Godine 2001. smješten je u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu ali nedugo nakon su se pojavile špekulacije kako je liječnička uputnica samo pokriće jer nije u pitanju bolest.

Vezane vijesti

HSV danas slavi 122. rođendan

HSV danas slavi 122. rođendan

I ne samo to, hamburški klub u kojem, i to vrlo dobro, igra hrvatski nogometni reprezentativac Mladen Petrić, daleko je najstariji prema godini… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika