15.03.2008. / 10:55

Autor: Igor Ćutuk

KOMUNIKACIJE

SMS-ovi i računalna komunikacija uskoro pod nadzorom

Novi Zakon o elektroničkim komunikacijama trebao bi u Saboru biti donesen za dva mjeseca, a javna rasprava trajat će do kraja ožujka

Svi oblici razmjene podataka računalima, elektronička pošta i poruke upućene preko mobilnih telefonskih uređaja ubuduće će biti pod nadzorom, a operateri će ih morati čuvati najmanje šest mjeseci te ih predati na uvid policiji, sucima i sigurnosno-obavještajnim službama.

Predlaže se to u Nacrtu prijedloga Zakona o elektroničkim komunikacijama koji je predstavljen u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a već u svibnju mogao bi se naći i pred saborskim zastupnicima.

Bude li zakon usvojen, država će ubuduće moći steći uvid u identitet osobe koja je, primjerice, uspostavila telefonski poziv ili se spojila na internet, kao i identitet osobe koja je primila poziv, poruku ili elektroničku poštu.

Nacrt zakona zajednički su izradili stručnjaci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Agencije za telekomunikacije, a preporuke su dali i europski stručnjaci kroz program Carson 2004.

Zašto Zakon o elektroničkim komunikacijama?
Zakon o elektroničkim komunikacijama potrebno je donijeti kako bi se domaća regulativa uskladila s europskom, a njime se, između ostaloga, predviđa i osnivanje nove krovne telekomunikacijske agencije s većim ovlastima, zabrana spama i slanja reklamnih SMS-ova bez korisničkog odobrenja, šestomjesečno čuvanje podataka o pozivima i surfanju internetom te upotreba tzv. prava pristupa kod odlučivanja o vlasništvu nad DTK infrastrukturom.

Novi Zakon o elektroničkim komunikacijama trebao bi u Saboru biti donesen za dva mjeseca, a javna rasprava trajat će do kraja ožujka.

Vezane vijesti

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo je hrvatskim korisnicima predstavio dugo očekivane Ultrabook prijenosnike IdeaPad U30 i U410. Lenovo Ultrabook prijenosnici kombiniraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika