12.04.2012. / 19:28

Autor: Nacional.hr

Kako uštedjeti energiju tijekom korištenja računala

Ukoliko nećete biti za računalom više od dva sata, isključite ga. U protivnome, računalo u prosjeku može potrošiti oko 100W iako ga aktivno ne koristite

Možete uštedjeti električnu energiju pametno koristeći računaloMožete uštedjeti električnu energiju pametno koristeći računaloNajavljeno poskupljenje električne energije natjerati će mnoge da u svojim domaćinstvima, ali i tvrtkama razmisle na koji način mogu uštedjeti i smanjiti potrošnju. Osim što time štede novac, daju svoj obol i očuvanju okoliša.

Lenovo je stoga predstavio 10 korisnih savjeta koji će pomoći korisnicima uštedjeti energiju prilikom korištenja računala

Podesite osvjetljenje monitora
Što je osvjetljenje monitora jače to računalo koristi više energije. Kada ste u mračnoj sobi smanjite osvjetljenje monitora jer su vaše oči osjetljivije na svijetlo. Također, podešavanje osvjetljenja monitora smanjit će naprezanje očiju

Isključite screensaver
Screensaveri ne štede energiju. Zapravo, pojedini grafički zahtjevni screensaveri uzrokuju da računalo koristi dvostruko više energije i sprječavaju prebacivanje računala u stanje mirovanja. Prema podacima Agencije za očuvanje energije (EPA) isključivanjem screensavera korisnik može uštedjeti između 25 -75 američkih dolara godišnje.

Koristite LCD monitor
Liquid Crystal Display (LCD) monitori koriste između 50 i 70 posto manje energije u odnosu na Cathode Ray Tube (CRT) monitore. Koristeći LDC umjesto CRT monitor za vrijeme osmosatnog radnog vremena može se uštedjeti više 100 kilovata godišnje.

Prebacite na način rada koji štedi energiju
Podesite monitor kako bi se nakon 20 minuta neaktivnosti prebacio na način rada koji štedi energiju, a na nakon 30 minuta neaktivnosti ugasio hard drive. Podešavanja se mogu napraviti putem ikone Power Options u sklopu Windows Control Panela. Podešavajući postavke možete smanjiti potrošnju energije kada ne koristite računalo.

Isključite
Ukoliko nećete biti za računalom više od dva sata, isključite ga. U protivnome, računalo u prosjeku može potrošiti oko 100W iako ga aktivno ne koristite. Alternativa isključenju računala je prebacivanja u stand-by način rada. Unatoč uvriježenom mišljenju, svakodnevno isključivanje i uključivanje predstavlja pravilan način održavanje računala.

Isključite iz struje

U prosjeku 40 posto električne energije koja se koristi za pokretanje uređaja u kućanstvima troši se dok su uređaji isključeni što predstavlja 10% ukupne potrošnji električne energije u kućanstvima. Isključivanjem uređaja iz struje možete smanjiti vaš račun za električnu energije i pomoći zaštiti okoliša. Jednostavno rješenje je uključivanje više uređaja u „lopova" kojeg onda možete jednostavno isključiti.

Isključite punjače iz utičnice
Punjače za prijenosna računala, tablete ili mobitele isključite iz struje kada je uređaj napunjen. Ukoliko to ne uradite, punjač će nastaviti trošiti jednaku količinu energije kao kada se uređaj puni, te ispuštati 35 do 70 kg ugljičnog dioksida svake godine.

Očistite operativni sistem računala
To će smanjiti statičko opterećenje jer će programi koji rade u pozadini koristiti više energije. Da biste provjerili statičko opterećenje pokrenite Task Manager koristeći tipke Ctrl-Alt-Del.

Reciklirajte stara računala i periferne uređaje
Recikliranjem se opasni materijali uklanjaju, dok se plastični izdvajaju i ponovno koriste za proizvodnju novih proizvoda. Više o uslugama recikliranja tvrtke Lenovo i inicijativama recikliranja proizvoda u vašoj regiji možete saznati ovdje.

Kupujte zeleno
Pri kupnji računala potražite oznaku ENERGY STAR®, ocjenu energetske učinkovitosti uređaja. Računala s oznakom ENERGY STAR® prebacuje se u stanje mirovanja koje koristi 15W ili manje, što je oko 70 posto manje energije u odnosu na računala koja nemaju mogućnosti upravljanja potrošnje električne energije.

Vezane vijesti

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo je hrvatskim korisnicima predstavio dugo očekivane Ultrabook prijenosnike IdeaPad U30 i U410. Lenovo Ultrabook prijenosnici kombiniraju… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 13.04.12. 07:26

Ovo je vjerojatno, preporuka nekom uredu ili poduzeću.


registracija
20/4/12

sofiasxd, 23.04.12. 09:51

Model M5 note with high quality, similar to Samsung 5 inch note

Main features:
Android 4.0 O.S
Build in GPS,Build in 3G,Support 2cards, WCDMA 3G card & 2G GSM card
MTK Dual Core CPU, 650 CPU+350Mhz GPU
8MP rear camera+ 2MP front camera
2500 mAH Battery
Only 9.9 MM

Please kindly visit the spec: http://www.netacce.com/_d273824461.htm ONLY $ 199/PC


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika