Objavljeno u Nacionalu br. 649, 2008-04-22

Autor: Boris Beck

Kultura

Ljubav, politika i jezični eksperiment

IGOR RAJKI I EDO POPOVIĆ na predstavljanju u knjižari Ljevak u ZagrebuIGOR RAJKI I EDO POPOVIĆ na predstavljanju u knjižari Ljevak u Zagrebu"Nemojte dozvoliti da netko drugi čita umjesto vas", riječi su Igora Rajkija s promocije njegova novoga romana Dobro izgledaš. Roman je izišao u izdanju Naklade Ljevak unutar njezine edicije 21 koja predstavlja hrvatske pisce, a uređuje je Edo Popović. Rajki je donekle osebujna pojava u suvremenoj hrvatskoj književnosti jer ne piše stvarnosnu prozu nego je uvijek vjeran različitim jezičnim eksperimentima - no unatoč njima zadržava vrlo kritičan stav prema stvarnosti. Dobro izgledaš je roman o ljubavnoj i životnoj svakodnevici žene i muškarca u velikom gradu.

Paralelno s prilično otvorenim otkrivanjem njihove intime, suprotstavljenim klišeima popularne seksologije, i potrage za zaposlenjem muškog člana tog modernog nedefiniranog para, Rajki iznosi pravu jezičnu burlesku. Na kraju romana pridodani su tobože izbačeni dijelovi, a roman završava u blasfemiji koju autor na vrlo neobičan način izvrće u epifaniju. Predstavljajući to opsežno djelo s vrlo složenim jezičnim, medijskim, kulturnim i političkim referencama koje se načinom svojega povezivanja ne iscrpljuju ni nakon više čitanja, Edo Popović je izrazio želju da Rajki i svoje buduće knjige objavi u istoj izdavačkoj kući.

Vezane vijesti

Uskoro izlazi prvi roman Arthura Conana Doylea

Uskoro izlazi prvi roman Arthura Conana Doylea

Nedovršeni prvi roman Arthura Conana Doylea "Narrative of John Smith", napisan između 1883. i 1884., bit će prvi put objavljen ove jeseni, prenosi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika