22.04.2008. / 08:17

Autor: Eduard Šoštarić

Bespilotne letjelice

Načelnik Glavnog stožera Lucić odbio pomoći u hvatanju Koradea

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Josip Lucić nije dopustio policijskom stožeru upotrebu bespilotnih letjelica Hrvatske vojske kako bi odbjegli Ivan Korade bio što prije lociran iz zraka nakon što su ga otkrile termovizijske kamere MUP-a, doznao je Nacional iz izvora bliskih Ravnateljstvu policije. Kad su noću 30. ožujka specijalne postrojbe MUP-a u šumi kraj Velike Veterničke termovizijskom kamerom uspjele locirati Koradea, akcija je obustavljena kako bi se tražilo od generala zbora Josipa Lucića da odobri upotrebu bespilotnih letjelica izraelske proizvodnje Skylark opremljenih opremom za noćno izviđanje i snimanje iz zraka.

To bi znatno smanjilo mogućnost da netko od policijskih službenika strada u noćnoj pretrazi terena na kojem se Korade izvrsno snalazio, a i potpuno bi se moglo pratiti Koradeovo noćno kretanje, čak i u zatvorenim prostorima, što bi znatno olakšalo hvatanje. Unatoč tomu što je ravnatelj Vojno-sigurnosne agencije Gordan Čačić, koji zapovijeda i 350. vojno-obavještajnom bojnom u čijem su sastavu i bespilotne letjelice, pristao na molbu iz policijskog stožera, na to nije pristao general Lucić koji je strahovao za svoj položaj ako odobri takvu vrstu snimanja. Jer moglo se dogoditi da bespilotna letjelica, tragajući za Koradeom, snimi i ljude u okolnim kućama, što bi za Lucića značilo narušavanje privatnosti. Časnici Hrvatske vojske tog su jutra iz Ogulina već stigli u Zagreb i bili spremni za akciju, ali dozvole nije bilo. Posljedice su poznate, akcija je trajala još tri dana i povećala troškove za još nekoliko milijuna kuna, a ono najvažnije - izgubljen je život policijskog službenika Marija Kusanića.

Lucić nije sklon ni dolasku većih bespilotnih letjelica tipa Hermes u Hrvatsku, premda je državni vrh lani odobrio njihovu nabavu, a što je najvažnije, one su već deklarirane kao partnerski cilj i dodatna sposobnost Hrvatske u sklopu NATO-a. Zbog toga bi mogao imati problema sadašnji šef hrvatske vojne misije u NATO-u general Dragutin Lovrić, koji će morati objasniti što se dogodilo s tim partnerskim ciljem.

Vezane vijesti

Osuđeni zbog strijeljanja srpskih zarobljenika

Osuđeni zbog strijeljanja srpskih zarobljenika

Od sedmorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Pume" optuženih za strijeljanje srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika