08.05.2008. / 10:50

Autor: Hrvoje Šimičević

Alarmantno izvješće iz 2007.

Stanovnici Vranjica izloženi opasnoj koncentraciji azbesta

Iako odgovornost mjerodavnih za ovakav razvoj situacije i dalje nije određena, jedno je sigurno; standardi Svjetske zdravstvene organizacije o kvaliteti zraka u potpunosti su zanemareni, a zdravlje stanovnika Vranjica opasno ugroženo

Koncentracija azbesta u zraku u mjestu Vranjicu, nedaleko od sporne tvornice Salonita, tri puta je veća nego što je zakonski propisano, stoji u izvješću iz travnja 2007. godine, do kojeg je u posjed došao HTV. Dokazi su to koji upućuju na alarmantno stanje kvalitete zraka, o kojem stanovnici Vrajnica ni danas ne znaju. "Oni su mogli upozoriti odselite se, napravite nešto sa svojim životima, ali samo su šutjeli", kazao je u izjavi za HTV Lovro Grgić iz Udruge za zaštitu okoliša Barbarinac, ističući kako je ovime Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja izravno ugrozilo stanovništvo.

Iako je analiza iz 2007. godine naručena od strane Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) prije početka sanacije Mravinačke kave s azbestnim otpadom, a projekt financirala država, rezultati analize do danas nisu jasni, dok iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju tvrde kako je teško govoriti o posljedicama zbog nepoznatog vremena izloženosti stanovnika.

"Kako ne postoje niti kod nas niti u inozemstvu zakonski propisi o graničnom sadržaju azbesta u prašini s obzirom na zdravlje, procjena ugroženosti atmosfere u naselju Vranjic izrađena je na temelju jednog članka objavljenog na znanstvenom savjetovanju o azbestu", ističu iz Ministarstva, koje za sada negira postojanje završnog izvješća iz travnja 2007, prenosi HTV.

Iako odgovornost mjerodavnih za ovakav razvoj situacije i dalje nije određena, jedno je sigurno; standardi Svjetske zdravstvene organizacije o kvaliteti zraka u potpunosti su zanemareni, čime je dovedena u opasnost zdravlje svih stanovnika u Vranjicu.

Vezane vijesti

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

Zakonom o obeštećenju radnika trgovačkog društva "Salonit d.d." u stečaju Vranjic uređeno je obeštećenje radnika tog društva koje je nastupilo zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika