13.05.2008. / 19:31

Autor: Hrvoje Šimičević

Trovanje azbestom

Državno odvjetništvo pokreće istragu zbog Salonita

Državno odvjetništvo ispitati će sve okolnosti slučaja u kojem Ministarstvo zaštite okoliša optužuje tvrtku AND d.o.o za nestručnu analizu, dok je Ministarstvo priopćilo da je formirana Stručna radna skupina za ocjenu onečišćenja zraka azbestnim vlaknima

Nakon što je Državno odvjetništvo u Splitu najavilo pokretanje istrage o aferi Salonit, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da su formirali Stručnu radnu skupinu za ocjenu onečišćenja zraka azbestnim vlaknima utjecajem te tvornice.

Stručna radna skupina ministarstva, koja se sastoji od 5 vrhunskih stručnjaka, predložiti će ovlašteni laboratorij iz Hrvatske ili inozemstva koji će provesti mjerenja te analizirati preporuke i propise Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno Europske unije vezane uz dopustive koncentracije azbestnih vlakana u okolišu.

Time se nastavlja slučaj zbog kojeg su prošlog tjedna iz resornog ministarstva istaknuli kako su mediji i ekološke udruge pogrešno interpretirali alarmantne rezultate mjerenja količine azbesta, da bi ministrica Marina Matulović - Dropulić tada kazala kako je za propuste kriva tvrtka AND d.o.o, a da izvještaj nije javno objavljen jer je nekvalitetan, 'dok je procjena o zagađenosti napravljena po proizvoljnoj procjeni čovjeka koji ju je izrađivao'.

Prozvani Zvonko Habuš nakon toga je reagirao, optuživši ministarstvo da 'ili ne znaju ili svjesno obmanjuju javnost', najavivši objavljivanje svih analiza koje je njegova tvrtka provela na području samog naselja Vranjica, a u kojima se navodna količina azbesta poklapa sa svim mjerenjima koje su napravili. U međuvremenu, iz Instituta građevinarstva Hrvatske potvrdili su da sanacija nije izvedena prema njihovu elaboratu.

Ovih je dana osvanula i snimka na Youtubeu, gdje su predstavnici eko-udruge "Barbarinac" snimili odvoženje azbesta iz Salonita na područje Mravinačke kave u otvorenim kamionima, optuživši Vladu da su u nekoliko navrata lagali ističući kako se azbest prevozi u zatvorenim vozilima, što je po njihovim riječima još jedan pokazatelj nestručnog rukovanja opasnim azbestom, prenosi HRT.

Vezane vijesti

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

Zakonom o obeštećenju radnika trgovačkog društva "Salonit d.d." u stečaju Vranjic uređeno je obeštećenje radnika tog društva koje je nastupilo zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika