22.05.2008. / 20:11

Autor: Tanja Molvarec

Zagreb

Izaslanstvo EK dolazi u kontrolu upravljanja novcem

Europska komisija smanjila je svotu namijenjenu Hrvatskoj u 2008. jer hrvatska državna uprava nije bila razvila vlastiti nadzorni sustav; nije poštovala rokove za dostavu spisa, koji su uz to bili nestručno napisani; većinu je ugovora potpisivala u posljednji trenutak prije isteka krajnjega roka

Izaslanstvo Europske komisije posjetit će idućeg tjedna Zagreb kako bi obavilo konačnu provjeru jesu li hrvatske vlasti ispunile uvjete da im se ponovno odobri upravljanje novcem iz pretpristupnih fondova Europske unije, doznaje Večernji list iz izvora Europske komisije.

Europska komisija lani je u prosincu ukinula Hrvatskoj akreditaciju za tzv. Sustav decentralizirane primjene (DIS), odnosno, prekinuo odobravati ugovore koje su hrvatske vlasti sklopile u sklopu Nacionalnoga programa PHARE za 2006. godinu, a koji se plaćaju iz toga pretpristupnoga fonda Europske unije.

Također je iz ujedinjenoga fonda IPA, koji je zamijenio sve dosadašnje pretpristupne fondove, za pet milijuna eura Europska komisija smanjila svotu namijenjenu Hrvatskoj u 2008. godini. Učinila je to jer hrvatska državna uprava nije bila razvila vlastiti nadzorni sustav; nije poštovala rokove za dostavu spisa, koji su uz to bili nestručno napisani; većinu je ugovora potpisivala u posljednji trenutak prije isteka krajnjega roka; sumnjalo se i na dostavljanje podataka pojedinim natjecateljima o drugima koji se za isti novac natječu.

Večernjakov izvor kaže da mjere koje su hrvatske vlasti poduzele ne bi li uklonile navedene nedostatke "idu u dobrome smjeru" te očekuje da će izaslanstvo Europske komisije nakon povratka iz Zagreba potvrditi da Hrvatska može ponovno upravljati novcem iz fondova Europske unije.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika