23.05.2008. / 16:53

Autor: Tanja Molvarec

Prijava zbog kontrole telefonskih poziva

Slovenski šef diplomacije Rupel kažnjen globom od 1660 eura

Ured informacijskog povjerenika je zatražio da se uništi CD-ROM na kojem su zabilježeni ispisi brojeva stacionarnih telefona

Šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel odgovoran je za nezakonitu obradu osobnih podataka zaposlenika ministarstva vanjskih poslova i kao odgovorna je osoba kažnjen globom u iznosu 1660 eura, piše Večernji list.

Istim je iznosom oglobljen i tadašnji glavni tajnik slovenskog MVP-a Igor Jukič jer su on i Rupel odgovorni i za davanje posla tvrtki Sinfonika koja je, bez odgovarajućeg ugovora, od podataka kućne telefonske centrale MVP-a napravila zbirku podataka o telefonskom prometu svih zaposlenika ministarstva.

Kaznu je izrekla slovenska informacijska povjerenica Nataša Pirc-Musar, koja je prekršajni postupak protiv odgovornih osoba slovenskog MVP-a pokrenula nakon otkrivanja nedopuštenog nadzora 110 tisuća telefonskih razgovora svih zaposlenika MVP-a.

S obzirom na to da Rupelovo ministarstvo za pribavljanje ispisa telefonskih brojeva nije imalo nužno potreban sudski nalog i do podataka došlo na nezakonit način, Ured informacijskog povjerenika je tada zatražio da se uništi CD-ROM na kojem su zabilježeni ispisi brojeva stacionarnih telefona.

Objasnivši da su u tom slučaju ozbiljno prekršena ljudskih prava, informacijska je povjerenica Nataša Pirc-Musar kazala da je nedopustivo sve zaposlenike tretirati kao potencijalne počinitelje kaznenog djela, a na takav je način došlo i do zadiranja u privatnost svih zaposlenika.





Vezane vijesti

Razmisliti o novoj blokadi Hrvatske

Razmisliti o novoj blokadi Hrvatske

Slovenski premijer Borut Pahor koji svoju dužnost obavlja do imenovanja nove vlade potpisat će u petak u ime Slovenije kao članice EU-a pristupni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika