26.05.2008. / 10:04

Autor: Hrvoje Šimičević

Još jedan rasistički pohod u Rimu

Ksenofobija u Italiji ne jenjava

Jučerašnjim nasilnim napadom u četvrti Pingento od strane neonacističke skupine mladića, demantirane su recentne tvrdnje Alemanna, ali i političkih analitičara da je novi gradonačelnik pobijedio po pitanju sigurnosti u gradu, smatraju ljevičari

Ksenofobični incidenti u talijanskim gradovima koji su posljednjih nekoliko mjeseci 'podgrijavani' i od strane političara s krajnje desnice, dobili su prije nekoliko dana još jednu nasilnu epizodu, ovaj put u rimskoj četvrti Pingento. Naime, više do dvadeset gologlavih mladića iz neonacističke skupine, jučer su poharali Pingento porazbijavši izloge dućana koji su u vlasništvu imigranata iz Bangladeša, a jednog su trgovca teško pretukli s bejzbolskim palicama.

Iako za sada nije poznat motiv ovog čina, kao jedan od razloga spominje se i organizirana osveta jednog Talijana kojem je tamo navodno ukradena lisnica. I dok i dalje traje sanacija devastiranih trgovina i drugih uništenih predmeta, oglasio se rimski gradonačelnik Gianni Alemanno, inače član desnog nacionalnog saveza, izrazivši solidarnost prema 'stranim državljanima' te istaknuvši kako ovaj nečuveni akt nasilja neće proći nekažnjeno.

Ovaj akt gotovo je istovjetan onomu koji se prije mjesec dana odigrao na ulicama Verone, gdje je trijumfirala ultadesna Sjeverna liga.Tada je također od strane pet skinheadsa, mahom dvadesetogodišnjaka, teško pretučen 29-godišnji kompjuterski dizajner Nicola Tommasoli koji nije imao cigaretu. Preminuo je nakon nekoliko dana. Na kraju je otkriveno kako je riječ o mladićima iz dobrostojećih obitelji, neonacističim skinheadsima i pripadnicima navijačke skupine lokalnog drugoligaša.

Nakon posljednjeg, jučerašnjeg napada, još je jednom izražena duboka konsternacija, i to od strane političara talijanske ljevice, koji smatraju kako je ovo očigledni demantij nedavnim tvrdnjama analitičara da je Alemanno pobijedio na pitanju sigurnosti u gradu, gdje su u glavnom fokusu rasističkih napada do prošle godine bili Romi i Rununji.

Alemanno je na gradonačelničku poziciju došao nedavnom pobjedom desnih stranaka na izborima, a političku karijeru je započeo kao desničarski sljedbenik često sklon nasilnim ispadima i korištenjem Molotovljevih koktela. Novi je gradonačelnik sada okrenut zen budizmu, a iskazuje i potporu Židovima, te ističe kako više nema veze s takvim svjetonadzorima.

Međutim, iako je u više navrata Alemanno te njegov stranački šef; predsjednik postfašističke stranke vladine koalicije Nacionalni savez i novoizabrani predsjednik Camere Gianfranco Fini, raskrstio s radikalnom ideološkom prošlošću sebe i svojih kolega, ostaje činjenica kako je primjerice po preuzimanju dužnosti Alemanna pred gradskom skupštinom na Campidogliu dočekala grupa fašista u crnim košuljama i dizala ruke u rimski pozdrav, uz poklič Alemannu kakav je nekoć upućivan Mussoliniju: “Duce! Duce!”.

Vezane vijesti

Intelektualni inkubator rasizma

Intelektualni inkubator rasizma

Francuski filozof Alain Badiou piše za Le Monde o odgovornosti lijevih intelektualaca u svjetlu neočekivanog uspjeha radikalne desničarke Marine Le… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika