05.06.2008. / 09:02

Autor: Hrvoje Šimičević

Izvijestitelj Europskog parlamenta

Swoboda: Hrvatska u EU najranije 2011

Swoboda je ponovio kako je razlog ovakvom raspletu situacije činjenica što će Hrvatska okončati pregovore s EU tek oko sredine sljedeće godine, dok je do sad objektivan bio kraj ove. 2010 više nije objektivna, jer neće biti dovoljno vremena za ratifikaciju u zemljama članicama, kazao je Swoboda

Izvijestitelj Eurpskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda objavio je u Bruxellesu kako Hrvatska može postati članicom EU-a najranije 2011. godine, a ulazak 2010. više nije moguć. Rasprava "Hrvatska na putu u EU-u: što je još preostalo učiniti?" poslužila je Swobodi da izrazi stavove parlamenta hrvatskom veleposlaniku pri EU-u Branko Baričeviću, zamjeniku guvernera HNB-a Borisu Vujčiću, zamjenici šefa kabineta povjerenika Ollija Rehna Mariu Aseniusu, direktoru u austrijske središnje banke Peteru Mooslechneru te glavnom direktoru u saveznoj vladi Austrije Haraldu Dossiu.

Swoboda je istaknuo kako se snažno zauzimao da Hrvatska efikasno okonča pregovore s EU do kraja ove godine, kako bi Europski parlament već u travnju sljedeće godine potvrdio pristupni sporazum- elementarni uvjet za početak ratifikacije istog u zemljama članicama. To međutim više nije moguće, jer će pregovori biti duži, do polovice 2009., to znači kako će o pristupni sporazum razmatrati novi saziv Europskog parlamenta.

Novi će pak saziv, istaknuo je Swoboda, imati dosta posla s izborom nove Komisije, kao i sastavljanjem izviješća o Hrvatskoj, da bi tek onda potvrditi pristupni sporazum."Stoga ulazak 2010. nije više moguć, jer neće biti dovoljno vremena za ratifikaciju u zemljama članicama, a najraniji mogući datum je 2011. godina", rekao je Swoboda, prenosi Hina.

Kao najteži uvjet cjelokupnom procesu, zamjenica šefa kabineta povjerenika Rehna Maria Asenius, izdvojila je predaju svih preostalih mjerila za otvaranje poglavlja do kraja ovoga mjeseca. Riječ je o ukupno devet mjerila u tri poglavlja - pravosuđe i temeljna prava, tržišno natjecanje i javne nabave. "Mjerila moraju biti takve kvalitete da Komisija može reći članicama da je Hrvatska spremna za otvaranje tih poglavlja. Ako Hrvatska ispuni tražene uvjete onda se otvara mogućnost da otvori sva preostala poglavlja do kraja ove godine, a tijekom sljedeće godine ih zatvori", rekla je Asenius.

Vezane vijesti

Ljevičari Europe, probudite se

Ljevičari Europe, probudite se

Europski socijalisti sastavili su Manifest u kojem pokušavaju organizirati svoje redove i odlučnije se suprotstaviti nesposobnoj desnici te spasiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika