11.06.2008. / 11:17

Autor: Tanja Molvarec

Posjet američkog predsjednika

Slovenci za sigurnost Busha postavili zastarjeli njemački raketni sustav

Sigurnost predsjednika Busha u Sloveniji, koja je članica NATO saveza ali nema borbene zrakoplove, iz zraka su pokrivali američki zrakoplovi iz Aviana

Slovenci su se pobrinuli za sigurnost američkog predsjednika Georga W. Busha tijekom njegova 20-satnog boravka u toj zemlji koristeći rabljeni njemački raketni sustav, otkrivaju slovenski mediji. Sustav Roland II bio je postavljen na ljubljanskom aerodromu Jože Pučnik. Slovenija je nekoliko dana prije Busheva dolaska postavila taj raketni sustav što ga je 1959. kupila od Njemačke.

Riječ je o prilično zastarjelom sustavu protuzračne obrane kratkog dometa, a tada nabavljena baterija sa šest lansirnih kamiona, komandnim vozilom i baterijskim radarom pokriva zračni prostor do 3500 metara visine. U strateškim planovima slovenske vlade taj sustav namijenjen je inače obrani iz zraka nuklearne elektrane Krško, navodi list Dnevnik.

Slovenska je vojska osigurala i radarsko pokrivanje zračnog prostora koji je u vrijeme Busheva dolaska i odlaska bio blokiran za civilni promet, sa dva radara dugog dometa smještenim u blizini Ljubljane i Maribora. Sigurnost predsjednika Busha u Sloveniji, koja je članica NATO saveza ali nema borbene zrakoplove, iz zraka su pokrivali američki zrakoplovi iz Aviana.

Na zaštiti redovitog godišnjeg summita EU-SAD, koji je održan u utorak u Sloveniji kao predsjedateljici EU-om, bilo je, uz američke specijalizirane zaštitne službe, na terenu angažirano 500 slovenskih vojnika, od čega 350 na izravnoj zaštiti, a ostali na zadacima prijevoza osoblja i gostiju sastanka na vrhu, piše list.

Vezane vijesti

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Većina Amerikanaca ocjenjuje predsjednika Baracka Obamu "istim" ili "gorim" od njegova prethodnika Georgea W. Busha, prema novoj anketi instituta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika