05.11.2010. / 10:25

Autor: Deutsche Welle

George Bush je osobno dozvolio mučenje zarobljenika: 'Do vraga, naravno'!

Bivši američki predsjednik je u vlastitim memoarima priznao kako je odobrio mučenje zatočenog Halida Šeika Mohameda. On je čak 183 puta bio izložen zloglasnom "waterboardingu", metodi gdje je zatočenik na rubu davljenja.

Američki list "Washington Post" je objavio možda najvažniji odgovor koji se očekuje u knjizi sjećanja bivšeg predsjednika George Busha mlađeg i koja će se pojaviti u prodaji tek slijedećeg tjedna: je li američki predsjednik osobno znao, ili možda čak naredio mučenje zatočenika.

"Damn right!"

U memoarima nazvanima "Decision Points" (Trenuci odluka), bivši stanovnik Bijele kuće opisuje susret s predstavnicima tajne službe CIA-e nakon što je uhićen Halid Šeik Mohamed, pakistanski državljanin koji se smatra organizatorom terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. Pripadnici tajne službe su američkog predsjednika upozorili kako je moguće da Mohamed zna i za neke nove terorističke planove i pitali mogu li ga podvrći "waterboardingu", mučenju koje je kasnije izazvalo zgražanje čitave svjetske zajednice.

Bush je i prije ovih memoara priznao kako nije imao ništa protiv "žešćih metoda ispitivanja" američke tajne službe, a odgovor na to konkretno pitanje je uklonio i posljednju nedoumicu: "Damn right", (do vraga, naravno!). U knjizi piše kako bi tu odluku donio i opet ako bi to moglo značiti da će zaštititi američke građane, makar je Mohamed nakon toga prošao kroz pravi pakao: i prema službenim američkim navodima su tog zatočenika mučili tom metodom čak 183 puta, a nije više bilo sumnje da postoji "zeleno svjetlo" s najvišeg mjesta da i mučenja ostalih osumnjičenika ne završi tek na kojem šamaru, dernjavi, prisilnom stajanju, uskraćivanju sna ili izlaganju buci. Kod „waterboardinga“ se zatočeniku prekrije lice i i na krpu kapa voda. Obzirom da voda tako ne dospijeva u dušnik, zatočenik u pravilu ostaje živ, ali stalno ima dojam da se guši pod vodom.

Bushov nasljednik i sadašnji američki predsjednik je gotovo istog časa kada je uselio u Bijelu kuću zabranio "waterboarding" - ali je i razočarao svjetsku javnost objavivši kako se protiv mučitelja neće pokretati kazneni postupak "jer su postupali po naređenju".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Većina Amerikanaca ocjenjuje predsjednika Baracka Obamu "istim" ili "gorim" od njegova prethodnika Georgea W. Busha, prema novoj anketi instituta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika