20.06.2008. / 15:32

Autor: Tanja Molvarec

Radi nasilja u Zimbabveu

Čelnik oporbe Tsvangirai se povlači?

Prema nekim analizama, povlačenje predsjednika oporbene stranke sa utrke za predsjendika značio bi pritisak na međunarodnu organizaciju kako bi osigurala slobodno glasovanje

Zbog nasilja koje je zavladalo u Zimbabveu, Morgan Tsvangirai je pod velikim pritiskim te će u ponedjeljak odlučiti da li će se povući sa utrke za predsjednika 27. lipnja, prenosi BBC. Do sada je ubijeno više od 70 pripadnika Tsvangirajive stranke Pokret za demokratske promjene, izvijestila je ta stranka.

Predsjednik Robert Mugabe optužuje oporbenu stranku za nasilje. Prema nekim analizama, povlačenje predsjednika oporbene stranke značio bi pritisak na međunarodnu organizaciju kako bi osigurala slobodno glasovanje. Ukoliko se situacija u Zimbabveu ne smiri, neće se ostvariti pošteni izbori, izvijestila je reporterka BBC-a.

Tsvangirai je dobio većinu glasova u prvom krugu izbora ali ipak ne dovoljno da postane predsjednik. Stanje u Zimambveu je podiglo na noge i mnoge europske i svjetske dužnosnike. U Bruxellesu smatraju da bi trebalo provesti dodatne mjere protiv onih odgovornih za nasilje. No, nema konkretnih govora o tome kakve bi to mjere trebale biti.

Iz EU su već stavili embargo protiv Zimbabvea te zamrznuli imovinu predsjednika Mugabea i ostalih članova vlade. Mugabe smatra da su upravo te sankcije koje je provela EU uzrokovale ekonomski pad i probleme zemlji. Prema izvještajima osoba koje nadziru izbore, svakodnevno na ulicama stradavaju ljudi a jučer je pronađeno i tijelo supruge gradonačelnika Hararea.

Vezane vijesti

Mugabe protjeruje bijele farmere iz Zimbabvea

Mugabe protjeruje bijele farmere iz Zimbabvea

Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe u subotu je rekao da će se zapljena zemljišnih posjeda nastaviti i zatražio da posljednji bijeli farmeri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika