26.06.2008. / 09:24

Autor: Marko Biočina

Svečane mise povodom blagdana

Svećenici kritizirali vlast i recitirali Thompsonove stihove

Za bizarnost ovogodišnje proslave Dana državnosti pobrinuo se vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac koji je tijekom svoje propovijedi na misi u vukovarskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova recitirao i stihove Thompsonove pjesme "Bijeli golubovi"

Svečane mise za domovinu koje su se jučer prigodom obilježavanja Dana državnosti održavale diljem Hrvatske, dio klera iskoristio je kako bi vjernicima objavio svoju kritiku vlasti. Središnje misno slavlje na zagrebačkom Trgu Sv. Marka vodio je kardinal Josip Bozanić koji je iskoristio prigodu i prisutnost svih visokih državnih dužnosnika kako bi poručio kako Crkva podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali ne podržava praksu da se stvara podanički mentalitet pod izlikom da "to od nas traži Europa".

"Ne smijemo sebe obescijeniti niti dopustiti da govor ljudi koji su više desetljeća trovali dobro stablo istine guši oduševljenje hrvatskoga naroda. Plodovi njihova stabla bili su razdor i neprijateljstvo, nesloga u nacionalnome tkivu i namjerno izazivanje napetosti, kako se ne bi od njih tražila odgovornost za trulež i nevolje", rekao je Bozanić.

S druge strane, puno direktnija kritika premijera Sanadera i njegove Vlade stigla je s oltara crkve u Trilju. Lokalni župnik fra Duško Botica na misi je očekivao i Mirka Norca, a za nejgov nedolazak okrivio je premijera. "Dogovarao sam tri puta s Norcem da ove godine nazoči slavlju u čast našega sv. Ivana Krstitelja. Zahvaljujući HDZ-u i velikom vođi Ivi Sanaderu to se nije dogodilo. Hvala im", sarkastično je poručio župnik.

Za bizarnost ovogodišnje proslave Dana državnosti pobrinuo se vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac koji je tijekom svoje propovijedi na misi u vukovarskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova recitirao i stihove Thompsonove pjesme "Bijeli golubovi".

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika