26.06.2008. / 15:04

Autor: Tanja Molvarec

Morgan Tsvangirai savjetuje biračima:

"Ignorirajte Mugabea kao nezakonitog predsjednika"

Britanci i Amerikanci podupiru planove Tsvangiaraijeva Pokreta za demokratske promjene (MDC) i nekih nevladinih udruga koji su za prekid sutrašnjeg glasovanja silom. Neki čak predlažu i spaljivanje izbornih šatora.

Čelnik stranke Pokret za demokratske promjene Morgan Tsvangirai je izjavio da neće biti nikakvih pregovora s predsjednikom Robertom Mugabeom ako bude ustrajao na održavanju drugog kruga izbora na kojem je on jedini kandidat.

Tsvangirai predlaže da ukoliko se Mugabe proglasi pobjednikom, trebalo bi ga izbjegavati kao nezakonitog predsjednika jer se pošteni i pravedni izbori u uvjetima nasilja ne mogu održati. Mugabe već 28 godina upravlja zemljom a zapad ga optužuje da je doveo zemlju na sam rub. Britanci i Amerikanci podupiru planove Tsvangiaraijeva Pokreta za demokratske promjene (MDC) i nekih nevladinih udruga koji su za prekid sutrašnjeg glasovanja silom.

Zamjenik ministra informiranja Bright Matonga za televiziju Al-Jazeeru je izjavio: "Ljudi će sutra izaći na birališta. Sada više nema povratka". Dodao je kako smatra da bi Tsvangirai trebao voditi svoju kampanju umjesto da pokušava podmetati Mugabeu.

Oporbena stranka optužuje vojsku da je vršil pritisak i silu nad ljudima kako bi glasali na izborima za Mugabea. Čelnik oporbene stranke Morgan Tsvangirai je odlučio povući se iz utrke za predsjednika zbog straha od daljnjih nasilja.

Pušten glavni tajnik oporbene stranke

Glavni tajnik zimbabveanske oporbene stranke Tendai Biti je pušten uz jamčevinu nkon što je uhićen početkom ovog mjeseca zbog optužbe za izdaju. iz njegove stranke Pokret za demokratske promjene tvrde da se radilo o političkoj odluci stranke Roberta Mugabea. Iz oporbene stranke su tvrdili da je 70 njihovih pristaša ubijeno ili oteto a da iza nasilja stoji stranka Roberta Mugabea. Neki su čak svjeodočili za BBC da je vojska odana zimbabveanskom predsjedniku odsječivala udove tijela ljudima kako ne bi glasali.

Vezane vijesti

Mugabe protjeruje bijele farmere iz Zimbabvea

Mugabe protjeruje bijele farmere iz Zimbabvea

Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe u subotu je rekao da će se zapljena zemljišnih posjeda nastaviti i zatražio da posljednji bijeli farmeri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika