27.06.2008. / 14:56

Autor: Petra Horvat

Ministarstvo zaštite okoliša:

Stigla oprema za prikupljanje halona

Haloni se moraju izvući iz sustava i trajno zbrinuti do 1. siječnja 2011. , a u RH se već i danas koriste brojne zamjene za halone koje ne oštećuju ozonski sloj

Prema priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, u Hrvatsku je stigla oprema za Nacionalnu banku halona u kojoj će se prikupljati i obnavljati te teško razgradive tvari pogubne za ozon. Haloni spadaju u grupu tvari koje oštećuju ozonski omotać, koriste se u uređajima za gašenje požara i u protupožarnim instalacijama, a za njihovu je razgradnju potrebno 110 godina.

Haloni prikupljeni u Nacionalnoj banci halona reciklirat će se i koristiti za kritične primjene (u vojnim vozilima, avionima). Dio halona koji neće biti moguće reciklirati organizirano će se izvesti na uništavanje izvan hrvatske.

Uspostavom centra za prikupljanje i obnavljanje halona osigurat će se dostatne količine za kritične primjene i nakon ukidanja potrošnje 1. siječnja 2010. Za taj je projekt Multilateralni fond Montrealskog protokola odobrilo 60 tisuća američkih dolara, a javni natječaj za opremanje Banke halona provela je njemačka provedbena agencija "GTZ-Proklima".

Vezane vijesti

Ugrožen Veliki koraljni greben

Ugrožen Veliki koraljni greben

UNESCO je u subotu pozvao Australiju da poduzme hitne mjere za zaštitu Velikog koraljnog grebena koji se, kako stoji u izvješću tog UN-ovog tijela,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika