01.07.2008. / 11:01

 

Tjedna analiza

Dolar i dalje slabi

USD je oslabio, u odnosu na prijašnji napredak, prošlog tjedna poslije sastanka FOMC-a (Federal Open Market Committee) gdje članovi nisu dali nikakve znakove da će početi podizati stopu dok upozorenja stižu sa sve bržom inflacijom. Dolar je slabio i prema kraju tjedna nakon što je Goldman Sachs Group upozorila investitore od prodaje GM dionica i rekli su da Citigroup možda preuzme dodatnih 8.9 milijardi $ neto otpisa dijela u drugom kvartalu. Tako su pojačali brigu da će dijelovi otpisanih kreditnih gubitaka produžiti US ekonomski oporavak. Dok US bruto domaći proizvod i potrošnja ostaju zdravi, glavna zabrinutost za ekonomiste je i dalje stambeno tržište i dijelovi otpisa kredita koji mogu prouzrokovati da se Amerika suoči sa blagom recesijom u drugoj polovici.
Ovaj tjedan kretanje dolara moglo bi biti volatilno kako većina investitora ostaje u nedoumici prije US ekonomskih izvješća i odluke Europske Centralne banke o kamatnoj stopi. Neka od ekonomskih izvješća za US ovaj tjedan su: 'Chicago PMI', 'ISM Manufacturing', 'ISM Price paid', 'ABC Consumer confidence', 'US Factory orders', 'US Unemployment rate', 'Initial jobless claims', 'Hourly earnings', 'NFP' i 'ISM Non-Manufacturing' .

JPY je ojačao spram većine valuta prošlog tjedna kako je Azijsko, Europsko i US tržište dionica palo na špekulaciji više kreditnih dijelova otpisa od glavnih banaka i rastućim troškovima za gorivo koje će smanjiti glavne godišnje korporativne 'long' profite. Izvješće 'Household spending' bilo je lošije nego se predviđalo u regiji. Odvojena izvješća pokazuju rast inflacije koja je veća nego se očekivalo, sa rastom cijena goriva i hrane. Stopa nezaposlenosti ostaje nepromijenjena na 4.00% . Japanska industrijska proizvodnja rasla je više nego se očekivalo sa izvoznicima kako Azija potražuje više Japanske robe, podižući špekulacije da bi nacionalni izvoznici možda mogli biti sposobni oduprijeti se recesiji u US.
US dionički indeks će možda biti volatilan ovaj tjedan kako većina investitora ostaje u nedoumici prije ovotjednih ekonomskih izvješća.

Izvješća ovog tjedna za Japan su: 'Tankan Survey's', 'Japan Leading indeks' i 'Coincident indeks'.

Tijekom prošlog tjedna Euro je ojačao u odnosu na US dolar. Objave za Euro region consumer confidence polako padaju, dok se France consumer confidence kreče po rekordno niskim razinama. Business confidence Euro-zone također je u padu, što nije previše iznenadilo obzirom na visoke cijene energenata, koji su zabrinuli kako tržište gospodarstva, tako i krajnje potrošače. Germany import price narasle su za 2,4 % u svibnju, najviše u zadnjih 18 godina, što je izazvalo brigu vezano za inflaciju koja unatoč sporom rastu gospodarstva može rasti. Članovi ECB (European Central Bank) uvijek nastoje pružiti podršku za eventualno dizanje kamatnih stopa što bi ubrzalo rast inflacije.
Fokus ekonomskih objava Euro-zone – Italy PPI, Euro-zone CPI, Italy CPI, Germany Retail sales, Germany stopa nezaposlenosti, Germany PMI, Euro-zone stopa nezaposlenosti, Euro-zone PPI, Euro-zone Retail sales i ECB Rate decision.

Ukoliko pogledamo prošli tjedan cijena sirove nafte dotakla je svoju novu razinu od 143 dolara po barelu, iako prema predviđanjima zemalja članica OPEC-a cijena može narasti i do 170 dolara po barelu do kraja godine. US dolar polako pada u odnosu na druge valute. Nakon objave US consumer confidence, US indeksi pali su na najniže grane u zadnjih 18 godina, povlačeći kako US dolar, tako i tržište dionica prema dolje.
Mnogi članovi zemalja članica OPEC-a (Organization of the Petroleum Exporting Countries) uključujući i udruženje Predsjednika protiv su Saudijske Arabije koja želi povećati proizvodnju nafte, stavljaju je u poziciju glavnog krivca vezano za slabljenje dolara kao i za špekulacije rekordnih cijena nafte.

S aspekta tehničke analize valutni par EUR/USD u toku jučerašnjeg dana došao je do cijene na nivou 1.5835. U ovom slučaju možemo smatrati da linija otpora nije značajnije probijena te je uslijedio okret smjera i spuštanje cijene prema dolje za oko osamdeset pipova u ovom trenutku. Probijanjem trenutnog otpora koji se nalazi na cijeni 1.5730 dobili smo potvrdu za nastavak pada cijene do prve linije otpora na nivou 1.5620-30.

Mario Tomljanović,
analitičar AdmiralMarkets

Vezane vijesti

'Izlazak Grčke i rješenje krize kroz godinu dana'

'Izlazak Grčke i rješenje krize kroz godinu dana'

Paul Krugman, poznati ekonomist, sveučilišni profesor, kolumnist i dobitnik Nobelove nagrade, je u razgovoru za Radio Slobodna Evropu pričao o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika