10.07.2008. / 15:14

Autor: Hrvoje Šimičević

Zakon o trgovini

Zabrana rada nedjeljom od početka 2009. godine

Nove mjere neće se odnositi na rad nedjeljom tijekom ljetnih mjeseci i u prosincu; od 1. lipnja do 1. listopada, te od 1. do 31. prosinca

Vlada je danas u Sabor odaslala konačan prijedlog Zakona o trgovini, koji obuhvaća zabranu rada nedjeljom. Dugonajavljivani Zakon o trgovini trebao bi prema prijedlogu Vlade na snagu stupiti od 1. siječnja 2009. godine.

Nove mjere neće se odnositi na rad nedjeljom tijekom ljetnih mjeseci i u prosincu; od 1. lipnja do 1. listopada, te od 1. do 31. prosinca. Radno vrijeme nedjeljom u tom razdoblju biti će od 7 do 14 sati, a za vrijeme ostatka tjedna od 6 do 22 sata. Od 0 do 24 sata raditi će samo benzinske postaje i u sklopu njih prodavaonice na malo.

Vlada je zakon proslijedila nakon što su se prošlog tjedna sindikati i poslodavci složili s novim mjerama, iako je sindikalni predstavnik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Vilim Ribić u ime Matice hrvatskih sindikata javnih i državnih službi kazao kako je ograničenje rada rezultat neuspjeh državnih institucija da pronađu efektivnije rješenje.

Ribić se naime, založio za poštivanje prava zaposlenika preko povećanja plaćanja rada nedjeljom, poštivanje kolektivnih ugovora, sudska zaštita i slično.

Vezane vijesti

Pobjeda Crkve: Dućani u Njemačkoj ne smiju raditi nedjeljom

Pobjeda Crkve: Dućani u Njemačkoj ne smiju raditi nedjeljom

Rad trgovina na sve četiri nedjelje u doba Adventa ili Došašća krši posebnu zaštitu nedjelje koja je uređena Njemačkim ustavom. Tako je danas odlučio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika