01.08.2008. / 11:37

Autor: Hrvoje Šimičević

Novi EU ustav

Rim ratificirao Lisabonski ugovor, Irska priprema zahtjeve

Kako se radi o slučaju koji već uvjetuje ustupke i pragmatično postavljanje Bruxellesa prema Irskoj, u namjeri da se što prije 'kriza' riješi, očekuju se konkretni zahtjevi irskih dužnosnika koji u zadnje vrijeme govore o nezavidnoj poziciji u kojoj se ova zemlja, s obzirom na ostale članice nalazi

Talijanska vlada ratificirala je Lisabonski ugovor i tako postala 24. zemlja Europske unije koja je to učinila, prenijele su agencije. Sam ugovor stupiti će na snagu kada ga ratificiraju sve zemlje, nih 27. Problem oko novog ustava Europske unije nenadano se stvorio nakon što je prošlog mjeseca na irskom referendumu isti odbačen, što su brojni europski političari proklamirali kao jednu od većih kriza u kojoj se Unija našla u posljednjih nekoliko godina.

Nedugo poslije šoka koji je uzrokovan irskim 'ne', uz brojne kalkulacije o posljedicama koje će se osjetiti na planiranom administrativnom preustroju zajednice europskih naroda, kao jedna od opcija uzimalo se u obzir i stopiranje proširenja na ostale članice, jer prema postulatima postojećeg ugovora, onog iz Nice, proširenje na 28. članicu nije moguće. Međutim, kasnije je po smirivanju napetosti glavna retorika bila kako će se i dalje Unija nesmetano razvijati, te da se zapravo radi o 'manjem problemu' koji će se postepeno rješavati. Početni korak, točnije, onaj bez kojeg se spominjani napredak ne može dogoditi, odražava se na promptnom rješavanju problema u samom epicentru istog; u Irskoj.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prošlog je tjedna posjetio Irsku da dobije uvid u političku klimu nakon odbacivanja ugovora, što su mu tamo zamjerili, poručivši kako nitko iz Unije nema pravo uplitati se u pitanja koja se izričito trebaju riješiti unutar same države. Sama vlada irskog premijera Briana Cowena razmatra o mogućnosti ponavljanja referenduma na jesen iduće godine. Kako se radi o slučaju koji već uvjetuje ustupke i pragmatično postavljanje Bruxellesa prema Irskoj, u namjeri da se što prije 'kriza' riješi, očekuju se konkretni zahtjevi irskih dužnosnika koji u zadnje vrijeme govore o nezavidnoj poziciji u kojoj se ova zemlja, s obzirom na ostale članice nalazi. Pretpostavlja kako će traženi ustupci biti fokusirani prvenstveno na 'korekciju' odluka i zakona o pobačaju, porezima, brojem povjerenika u Europskoj komisiji te vojnom neutralnosti.

Vezane vijesti

Dogovor vrha Europske unije: Promjena Lisabonskog sporazuma i zaštita eura

Dogovor vrha Europske unije: Promjena Lisabonskog sporazuma i zaštita eura

Šefovi država i vlada zemalja članica EU-a dogovorili su promjene Lisabonskog sporazuma. Time se stvara trajni krizni mehanizam, kojeg će moći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika