08.08.2008. / 10:36

Autor: Hrvoje Šimičević, Petra Horvat

Žestoki sukobi

Gruzijske snage u osvajanju glavnog grada Južne Osetije

Zasad samo izjavama u medijima, u konfliktu sudjeluje i Rusija, koja je optužila Gruziju da "priprema vojnu operaciju" u Južnoj Osetiji, rekavši ipak kako zajedno s Tbilisijem traži rješenje za izlazak iz krize

Nakon jučerašnjih žestokih sukoba između gruzijskih topničkih snaga i pripadnika vojske pobunjene gruzijske republike Južne Osetije, jutros su nastavljeni napadi na glavni grad Tskhinvali. Kako prenose agencije, prema neslužbenoj verziji, jutros je poginulo 15 civila, a napad još traje. Prema ruskim medijima, cijeli gornji dio zgrade osetijskog parlamenta je u plamenu, a na ulicama glavnog grada Južne Osetije započeli su ulični okršaji. Gruzijska vojska sa svih je strana navodno okružila Tskhinvali, a izvjesno je da će tokom današnjeg dana grad staviti pod svoju kontrolu.

Nakon smrti šest osoba u petak, ponovno je porasla napetost u Južnoj Osetiji. Vijesti s terena su i dalje jako nepouzdane jer nema neovisnih izvora informiranja. Sinoć je u nekoliko akcija gruzijska vojska zauzela tri sela u zoni gruzijsko-južnoosetijskog konflikta. Zasad samo izjavama u medijima, u konfliktu sudjeluje i Rusija, koja je optužila Gruziju da "priprema vojnu operaciju" u Južnoj Osetiji, rekavši ipak kako zajedno s Tbilisijem traži rješenje za izlazak iz krize. S druge strane, službeni Tskhinvali najavio je kako se za pomoć neće obraćati Rusiji, već da će se i dalje protiv Gruzije sukobljavati vlastitim vojnim snagama.

NATO pozvao na okončanje sukoba u Južnoj Osetiji

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Sheffer danas je pozvao na trenutačno okončanje nasilja u Južnoj Osetiji, te na pokretanje izravnih pregovora između sukobljenih strana. U priopćenju Sjevernoatlantskog saveza stoji kako je "glavni tajnik NATO-a ozbiljno zabrinut zbog događaja u gruzijskoj regiji Južnoj Osetiji", te kako vrlo pažljivo prate situaciju i pozivaju na okončanje sukoba.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika