13.08.2008. / 14:39

Autor: Hrvoje Šimičević, Petra Horvat

Novi predsjednik Uprave

Čović: Za sada neće biti smjenjivanja u Holdingu

"Ako kažem da je previše zaposlenih u Holdingu, zasigurno neću pogriješiti. No, treba kazati kako je taj problem simptomatičan za brojne gospodarske grane u Hrvatskoj. Racionalizacija poslovanja je zasigurno jedan od prioriteta, ali to ne znači da ćemo otpuštati ljude. Za smjenama za sada nema potrebe", kazao je Čović

"Glavni ciljevi budućeg poslovanja su smanjenje gubitaka, povećanje efikasnosti, te vraćanje ugleda Zagrebačkom Holdingu preko transparentnijeg rada", kazao je odjučerašnji predsjednik uprave zagrebačkog diva Ivo Čović, na prvoj službenoj konferenciji za novinare, dodavši kako će iskustvo koje posjeduje uvelike doprinjeti poboljšanju poslovanja Holdinga. Čović je istaknuo kako je o novoj dužnosti saznao prije svega dva dana, i to na poziv gradonačelnika Milana Bandića. "Čast mi je što sam izabran. Ja sam ga pitao imam li njegovu apsolutnu podršku i on je rekao da imam. No, možda sam prebrzo prihvatio ovaj posao", kazao je Čović, bivši direktora HEP-a, te sadašnji član zagrebačkog Poglavarstva.

Na čelo Holdinga došao je pod izvarednim okolnostima, aferama koje su po prvi put od formiranja udruženja zagrebačkih tvrtki uvjetovale ostavku najmoćnijeg pojedinca i uskog suradnika gradonačelnika Bandića; Slobodana Ljubičića. Podsjetimo, finalan slučaj koji je utjecao na njegovo jučerašnje podnošenje ostavke, bilo je objavljivanje anonimne prijave protiv bivšeg čelnika Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića na službenoj internetskoj stranici Holdinga. Čović nije želio komentirati razloge Ljubičićeve smjene, jer, kako je kazao, o samoj problematici nije dovoljno upoznat. "Za interno upoznavanje s poslovanjem Holdinga potrebno mi je optimalno dva tjedna, a nakon toga ću znati u kakvoj se konkretno financijskoj i ostaloj situaciji nalazi Holding.

Međutim, prema saznanjima koje imam, sklon sam vjerovati da je poslovanje bilo zakonito", kazao je Čović, koji je komentirao i broj zaposlenika u Holdingu, inače njih 11, 901, prema službenoj statistici. "Ako kažem da je previše, zasigurno neću pogriješiti. No, treba kazati kako je taj problem simptomatičan i za brojne gospodarske grane u Hrvatskoj. Racionalizacija poslovanja je zasigurno jedan od prioriteta, ali to ne znači da ćemo otpuštati ljude. Za smjenama za sada nema potrebe", istaknuo je. O sudbini Slobodana Ljubičića, koji je od jučer na godišnjem odmoru, Čović nije želio puno govoriti. Međutim, mogućnost Ljubičićevog angažmana kao njegovog savjetnika, ostavio je otvorenu. Kako je kazao, vrijeme će, točnije rezultati istrage o njegovoj eventualnoj upletenosti u afere za koje ga se proziva, pokazati hoće li i na koji način obnašati dužnost u Holdingu. Istaknuo je također kako će s Rađenovićem razgovarati o angažmanu u Holdingu, a potom i donijeti odluku o najboljem načinu njegova angažiranja.

Brojne financijske malverzacije, nerazjašnjeno premlaćivanje Rađenovića, kao i milijunski dugovi u kojima se Holding nalazi, navodno su, kako je Nacional u nekoliko navrata pisao, uzrokovali davanje ultimatuma samom Bandiću iz središnjice SDP-a; ako želi biti kandidat za gradonačelnika, na čelno mjesto mora postaviti Čovića, čovjeka koji do sada nije bio protagonist događanja unutar Holdinga. Sam Čović je kazao da nema saznanja o ovakvom scenariju, iako s druge strane nije odbacio tu mogućnost. "To je trenutačno manje bitno. Ono na što sam ja fokusiran jesu potezi koji će se u buduće raditi.

Za te poteze pak mogu kazati da snosim punu odgovornost", istaknuo je Čović, dodavši kako je jedan od brojnih ciljeva, ispravljanje percepcije u javnosti koja u radu usko povezuje Holding i gradsko Poglavarstvo. "Holding je poduzeće svih građana, a ne Bandićev, Milanovićev ili pak SDP-ov. Stoga, za sve što Holding od sada bude radio, striktno će biti u interesu građana. Želja mi je da se netransparentni odnos s politikom razriješi do kraja, iako ne kažem da je toga do sada bilo", kazao je Čović.

Bandić bez komentaraMilan Bandić za sada nije želio komentirati nagađanja o ultimatumu čelnika SDP-a Zorana Milanovića da se riješi Ljubičića.

"Ljubičić je, kao i Čović, član Poglavarstva", kazao je Bandić i dodao kako od Uprave Holdinga, s novim predsjednikom na čelu, očekuje da nijedna funkcija i kvaliteta javne usluge ne dođe u pitanje.

"Plan je da do kraja godine svaka podružnica Holdinga uštedi najmanje pet posto", najavio je zagrebački gradonačelnik.

Na pitanje novinara je li ga pogodilo što je izgubio jednog od najbližih suradnika, odgovorio je kako je on razuman čovjek koji ne igra na emocije. Također, Bandić je najavio da će novi predsjednik Uprave Holdinga predstaviti očitovanje Uprave na analizu Kontrolnog ureda o poslovanju Zagrebačkih cesta u prvom kvartalu ove godine.

Vezane vijesti

Ne riješi li se problem ZET-a, povući ću se iz Holdinga

Ne riješi li se problem ZET-a, povući ću se iz Holdinga

Poskupljenje usluga cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je nužnost i treba ga odobriti što prije kako bi se bar ublažili problemi u podružnici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika