Objavljeno u Nacionalu br. 668, 2008-09-02

Autor: Boris Beck

Samozatajni slikarski majstor Gabrijel Jurkić

AUTOPORTRET iz 1947.AUTOPORTRET iz 1947.Ivanka Reberski autorica je raskošne monografije o hrvatskom slikaru Gabrijelu Jurkiću, rođenom 1886. u Livnu, koju je upravo izdala Školska knjiga iz Zagreba. Jurkić je kao samouk nakon velikih peripetija uspio 1908. upisati akademiju u Beču, gdje je zbog talenta bio primljen odmah u četvrtu godinu slikarstava. U Beču je izlagao i u Paviljonu secesije, što je od Hrvata uspjelo još samo kiparima Meštroviću i Rosandiću.

Osim u rodnoj Bosni, često je boravio i u Dubrovniku, a svoje je pejsaže, kojima se gotovo isključivo posvetio, uspješno izlagao u Zagrebu sve do 30-ih godina. Budući da nije pristajao uz avangardno slikarstvo polako se povlačio iz umjetničkih krugova, a nije prihvaćao ni socijalizam pa je bio i društveno marginaliziran. Zadnja je desetljeća života proveo u franjevačkom samostanu u Livnu, kojem je i ostavio svoja djela, a njegovoj revalorizaciji pridonijela je i velika retrospektiva u Galeriji Klovićevi dvori koju je također priredila Ivanka Reberski.

Vezane vijesti

Varijete humor je zahvatio cijelu Hrvatsku

Varijete humor je zahvatio cijelu Hrvatsku

“Gadi mi se angažirana umjetnost. Još je teoretičar medija Marshall McLuhan rekao da će se umjetnici s kraja 20. i početka 21. stoljeća dijeliti na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika