18.09.2008. / 12:14

Autor: Nina Tomljanović

Konferencija za novinare

SDP: "Tražimo smjenu ministra Rončevića"

SDP-ovi zastupnici Igor Dragovan i Ranko Ostojić su na konferenciji za novinare naveli kako smjenu traže zbog lošeg stanja sigurnosti građana

Nakon jučerašnjeg napada na direktora "Industrogradnje" Josipa Galinca te nakon što je smijenjen nedavno postavljeni načelnik zagrebačke policije Ivica Tolušić, čelništvo SDP-a zatražilo je i smjenu ministra policije Berislava Rončevića.

SDP-ovi zastupnici Igor Dragovan i Ranko Ostojić su na konferenciji za novinare naveli kako smjenu traže zbog lošeg stanja sigurnosti građana. "Žao nam je što je još jedan čovjek morao biti brutalno premlaćen pa da Sanader i njegov nesposobni ministar reagiraju", kazao je Dragovan.

Podsjetio je kako su jučer u saboru upozorili Rončevića na osjećaj nesigurnosti koji osjećaju građani na što se Rončević počeo pozivati na statističke podatke o padu ukupnog broja kaznenih djela. "Igrajući se statistike, Rončević se igra sa životima građana", rekao je Dragovan koji tvrdi da mu promijene u policiji ne ulijevaju povjerenje.

"HDZ je pokazao da nema političke volje za obračun s organiziranim kriminalom, a Sanaderu je više stalo do nesposobnog ministra, nego do sigurnosti građana", napominje Dragovan.

Ranko Ostojić podsjetio je pak da je SDP morao prikupiti potpise trećine zastupnika da bi na dnevni red saborske sjednice bila uvrštena rasprava o izvješću o stanju sigurnosti jer je ministar unutarnjih poslova po zakonu takvo izvješće dužan podnijeti jednom godišnje.

Od predsjednika Sabora Luke Bebića je zatražio da žurno otvori raspravu o tom izvješću, koje je na 58. mjestu na dnevnom redu tekuće sjednice dok je Rončeviću poručio da se porast kriminala na ulici ne može braniti statističkim podacima. "U tamnoj zoni kriminaliteta ne smije biti pada broja kaznenih djela, jer to govori samo o neefikasnosti policije", rekao je Ostojić.

Policija već 11 mjeseci nema načelnika kriminalističke uprave, podsjetio je Ostojić ustvrdivši da se osobe iz treće kategorije uprava stavlja na čelo važnih policijskih uprava.

"Ivica Tolušić bio je samo privremeno rješenje za zagrebačku Policijsku upravu i ispada da je i to samo još jedan od neuspjelih eksperimenata s kojima smo stalno suočeni", rekao je Ranko Ostojić dodavši kako ni sama policija nije sigurna tko će od njih sutra biti načelnik, što im onemogućuje normalan rad.

Vezane vijesti

Isprika Bruxellesa Ostojiću

Isprika Bruxellesa Ostojiću

"Idemo dalje. Europska delegacija u RH nam se ispričala i izjavila kako preporuka Bruxellesa da ne žurimo s izborom glavnog ravnatelja nije njihov… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika