20.09.2008. / 20:21

Autor: Petra Horvat

Akcija Index

Zadržana polovina privedenih

Osobama koje su zadržane, a radi se o njih 14, pritvor je produžen na 24 sata. Jednu se skupinu tereti za udruživanje i organiziranje radi kupovine ispita

Polovina od trideset osumnjičenih u akciji Index koje je policija danas dovela u istražni centar zagrebačkog Županijskog suda zadržano je na još 24 sata. Policija je oko podneva počela dovoditi osumnjičenike na sud, a do stražnjeg ulaza zgrade suda dovedeni su policijskim kombijima.  Četvero je sudaca saslušavanje privedenih dovršilo u 19 sati, a za njih 14 su donijeli odluku o zadržavanju.

Zamjenik glasnogovornika suda Ratko Ščekić napomenuo je da za troje ispitanih još nije odlučeno hoće li se zadržati u pritvoru ili pustiti na slobodu. Ščelić nije želio govoriti o imenima privedenih niti tko je od njih zadržan i za što se terete. samo je napomenuo da se radi o pet kaznenih djela.  Također, rekao je da sud nema najava i naznaka da će sutra biti dovedeno još osumnjičenika.

Od nekoliko odvjetnika koje su angažirali osumnjičeni doznaje se da se većina privedenih branila šutnjom,a zadržani su oni za koje je sud ocijenio da postoji opasnost da utječu na svjedokeili ponove kazneno djelo. Informaciju o tome za što se optuženike tereti znat će se tek nakon što USKOK podnese istražni zahtjev.

Također, odvjetnici su kazali da se jednu skupinu od 7 posrednika sumnjiči za udruživanje i organiziranje radi kupovine ispita. Tereti ih se da su pronalazili veze i kontakte i povezivali se s profesorima od kojih su tražili usluge nudeći im novac. "Među privedenima se nalazi i jedan doktor znanosti koji se sumnjiči da je kupio titulu", rekao je Petar Pavković, odvjetnik jednog od osumnjičenih.  Navodno se jednog asistenta s Ekonomskog fakulteta sumnjiči da je studentici "progledao kroz prste" na ispitu i za to dobio dva pladnja pršuta.

U idućih 24 sata USKOK bi trebao podnijeti istražni zahtjev ili će u suprotnom na slobodu izaći i 14 osumnjičenih kojima je sud danas odredio jednodnevno zadržavanje.

Vezane vijesti

Akcija Indeks: Prvi profesori na optuženičkoj klupi

Akcija Indeks: Prvi profesori na optuženičkoj klupi

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas počinje prvi postupak pokrenut nakon antikorupcijske akcije Indeks. Uz nekoliko posrednika, poticatelja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika