21.09.2008. / 12:08

Autor: Petra Horvat

Akcija Index

Optužene terete za pet kaznenih djela

Na listi kaznenih prijava nalazi se 25 osoba koje se tereti za mito, zloporapu položaja, nezakonito posredovanje, te udruživanje radi počinjenja kaznenog djela

Osobe koje su jučer zadržane u sjedištu policije, njih 30 od ukupno 61 profesora, posrednika i učenika, dovedeni su pred istražni sud Županijskog suda u Zagrebu. Optužene se tereti za pet kaznenih djela: primanje i davanje mita, zloporabu položaja i ovlasti, nezakonito posredovanje i udruživanje radi počinjenja kaznenog djela. Koliko je za sada poznato, ispitano je 27 ispitanika, od kojih je njih 14 zadržano još 24 sata.

Među 30 osoba koje su dovedene u istražni centar suda nalazi se sedam posrednika, dva predavača s Ekonomskog fakulteta, a ostatak skupine čine profesori s Prometnog fakulteta, asistenti s oba fakulteta te studenti. Jutarnji list je naveo da je prvoosumnjičeni u grupi od sedam osumnjičenika vezanih uz Ekonomski fakultet Milan Čevid, kojeg se tereti da je "idejni začetnik" i organizator skupine u kojoj su i organizator Munib Lujinović, vlasnik kafića Aqilla, organizator Jadranko Grgina koji je izvanredni profesor, asistent i posrednik Marko Slipčević, asistent Tomislav Gelo, voditeljica referade Julijana Ljubić te Vladimir Oršulić.

Sedmeročlanu se grupu tereti za udruživanje radi stjecanja imovinske koristi. Članovi grupe su zadržani još 24 sata kako ne bi utjecali na svjedoke ili ponovili kazneno djelo. Svoju je obranu iznio samo Tomislav Gelo, dok su se ostali branili šutnjom. U skupini sa Prometnog fakulteta nalaze se prodekan istog fakulteta Dragan Badanjak, te profesor Krešimir Somek i Mladen Budor, koji su zadržani iduća 24 sata. Budora se tereti za četiri posredovanja kod upisa na fakultet, za što je naplaćivao po 2000 eura. Također, navodno je 6 do 7 puta studentima omogućio prolaz ispita.

Deša Mlikotin Tomić, redovita profesorica Ekonomskog fakulteta i predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, također je optužena. Na kaznenoj se prijavi nalazi ukupno 25 imena. Odvjetnik Petar Pavković tvrdi kako je Deša Mlikotin Tomić optužena za zloporabu položaja, odnosno za posredovanje. Njena je odvjetnica Jadranka Sloković rekla kako nema saznanja o kaznenoj prijavi protiv Deše Mlikotin Tomić.

Odvjetnik optuženika Orsaga i Prge, Ljubo Pavasović Visković tvrdi kako nema saznanja o tome je li podnesena kaznena prijava protiv njegovih branjenika, a opovrgnuo je i navode da su njegove stranke priznale krivnju u policijskoj postaji. Naprotiv, napomenuo je da su oni pušteni uz isprike policajaca.

Krešimira Someka s Prometnog fakulteta terete za nezakonito posredovanje bez imovinske koristi. Somek je navodno posredovao u upisu na fakultet vaterpolista Ivana Buljubašića. Navodno je poručio Buljubašiću da kupi skriptu s pitanjima za pripremu za prijemni ispit. Mladena Budura se tereti da je profesorici Sanji Marušić s Ekonomskog fakulteta u dva navrata nudio 7 i 11 tisuća kuna da studenta Tomislava Jagetića prebaci na izvanredni studij. Također, tražio je i da mu u index upiše dva predmeta koja su nedostajala.

Vezane vijesti

Akcija Indeks: Prvi profesori na optuženičkoj klupi

Akcija Indeks: Prvi profesori na optuženičkoj klupi

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas počinje prvi postupak pokrenut nakon antikorupcijske akcije Indeks. Uz nekoliko posrednika, poticatelja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika