26.09.2008. / 12:48

Autor: Petra Horvat

Trajno rješenje

Poljska će kastrirati pedofile

Poljska je javnost još šokirana slučajem u kojem je Wojciech K., bivši umjetnički direktor muškog dječjeg zbora zaražen HIV-om, zlostavljao trojicu dječaka članova zbora

Poljska bi mogla postati prva zemlja u Europi koja će uvesti dozvolu kemijske kastracije za osuđene pedofile. Taj je plan dobio ogromnu podršku poljske javnosti, odobrava ga čak 84 posto Poljaka, no liberalni političari i doktori upozoravaju kako bi se time kršila temeljna ljudska prava.

Poljski premijer Donald Tusk na takva je upozorenja oštro odgovorio kako se u slučaju pedofila ne govori o ljudima. "Takva bića ne možemo nazvati ljudima, pa u tim slučajevima ne možemo govoriti ni o ljudskim pravima", rekao je. Ministarstvo zdravstva i pravosuđa sada izrađuju prijedlog nacrta zakona koji će idući tjedan prezentirati poljskoj vladi. Vrlo je vjerojatno da će o tom prijedlogu zakona glasati zastupnici u poljskom parlamentu, koji veća sad većinom podržava njegovo uvođenje.

Premijer je istaknuo kako želi da Poljska ima najstrože zakone protiv kriminalaca koji siluju djecu. Poljski ministar pravosuđa Zbigniev Cwiakalski smatra kako se moraju promijeniti prioriteti u odnosu sa zločinima protiv djece.

Zakon ipak nailazi i na svoje protivnike. Marek Safjan je stručnjak za medicinsku etiku koji tvrdi kako medicinsko osoblje treba služiti pacijentu, a ne javnosti. "U protivnom riskiramo povratak na obveznu sterilizaciju mentalno bolesnih pacijenata koja se vršila u Švedskoj sve do 1970-ih", rekao je Safjan koji se žestoko protivi uvođenju tog zakona.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika