29.09.2008. / 21:43

Autor: Katarina Zorić

Strmoglavi pad dionica na Wall Streetu

Američki Kongres odbio plan o spašavanju financijskog sektora

Iako je predsjednik Bush prija glasovanja upozorio zastupnike na moguće katastrofalne posljedice za američko gospodarstvo ako plan ne bude prihvaćen, Predstavnički dom odbacio je plan državnog otkupa nelikvidne imovine banaka i drugih financijskih institucija

Predstavnički dom američkog Kongresa nije prihvatio prijedlog zakona o sanaciji ugroženog financijskog sektora, vrijedan 700 milijardi dolara. Odbijanje prijedloga izazvalo je strmoglavi pad dionica na Wall Streetu.

Iako je predsjednik Bush prija glasovanja upozorio zastupnike na moguće katastrofalne posljedice za američko gospodarstvo ako plan ne bude prihvaćen, Predstavnički dom odbacio je plan državnog otkupa nelikvidne imovine banaka i drugih financijskih institucija. 205 kongresnika glasovalo je za, a 228 protiv.

Prijedlog zakona srušili su upravo zastupnici Busheve Republikanske stranke, od kojih je 133 glasovalo protiv, a samo 65 za. Kod većinskih demokrata prijedlog je podržalo 140 kongresnika, a 95 je bilo protiv. Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da je predsjednik Bush "jako razočaran".

Zbog neizvjesnosti oko ishoda glasovanja u Kongresu, vrijednost dionica na Wall Streetu oštro je pala već u jutarnjem početku trgovanja, a nakon objave da plan sanacije vrijedan 700 milijardi dolara nije izglasan, njihov pad nastavljen je strmoglavo.

U 14:10 sati, po istočnoameričkom vremenu - EST, najširi dionički indeks Standard & Poor's 500 pao je za 87,02 boda ili 7,2 posto, na 1125,99 bodova, što je najveći pad od burzovnog sloma 1987. godine. Podindeks S&P Financial izgubio je čak 11 posto vrijednosti. Indeks Dow Jones pao je za 631,13 bodova, ili 5,6 posto, na 10512 bodova, a tehnološki indeks Nasdaq za 148,4 bodova, za 6,8 posto, na 2034,94 bodova.

Vezane vijesti

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedloge za uspostavu europskog okvira za sprječavanje i rješavanje bankovnih kriza, kako bi se porezne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika