30.09.2008. / 13:04

Autor: Petra Horvat

Haaški sud

Vojislavu Šešelju ograničena komunikacija s pravnim savjetnicima

Komunikacija sa pravnim savjetnicima nije mu u potpunosti zabranjena, no biti će nadzirana barem idućih 30 dana

Beogradska televizija B92 sinoć je objavila da je tajništvo Haaškog suda (ICTY) uvelo ograničenja u komunikaciji između haaškog optuženika Vojislava Šešelja i njegovih pravnih savjetnika. Kao argument za donošenje takve odluke haaški tribunal je naveo da je Šešelj zlorabio svoj privilegirani status u pritvoru koji je dobio zato što se brani sam, a koji je podrazumijevao i povjerljive razgovore telefonom sa njegovim suradnicima.

Odluka Tajništva stupa na snagu odmah, a tajnik suda Hans Holthuis u priopćenju je naveo da ima razloga vjerovati da Šešelj i njegovi pravni savjetnici nisu koristili sustav komunikacije koji im je stavljen na raspolaganje za pripremu obrane, već u druge svrhe. U priopćenju se navodi i da su u povlaštenu komunikaciju bile uključene i osobe koje nisu bile dio pravnog tima za Šešeljevu obranu. "Ne može se odbaciti ni mogućnost da je ta otvorena komunikacija između Šešelja i njegovih suradnika poslužila za pokušaje stupanja u vezu ili uznemiravanja svjedoka", dodano je u priopćenju.

Navedeno je i da Šešelju neće biti uskraćeno pravo primanja posjeta, pošte ili poziva od njegovih pravnih savjetnika, ali da će ta komunikacija biti nadzirana barem u idućih 30 dana. Haaški optuženik Vojislav Šešelj može uputiti žalbu predsjedniku Haaškog suda Faustu Pocaru.

Lider SRS-a optužen je za zločine počinjene nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. Šešelj se dobrovoljno predao haaškom tribunalu 23. veljače 2003., a 25. ožujka iste godine izjasnio se da nije kriv ni po jednoj točci optužnice.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika