02.10.2008. / 17:53

Autor: Petra Horvat

Ljubljana

Slovenija traži odgodu roka predviđenog za odgovor EK o vinjetama

Peter Verlič odgovornost za uvođenje diskriminirajućih vinjeta prebacuje na novu Vladu, no nije jasno što će po tom pitanju učiniti nova Vlada

Slovenska će Vlada tražiti odgodu jednomjesečnog roka predviđena za odgovor Europskoj komisiji, nakon što je Bruxelles u četvrtak ocijenio da su uvođenjem polugodišnjih i godišnjih vinjeta za vožnju slovenskim cestama diskriminirani građani zemalja članica EU koji ne žive u Sloveniji.

"Vlada će odluku Europske komisije razmotriti kad je zaprimi, no zbog smjene Vlade u Sloveniji, tražit će da se produlji jednomjesečni rok predviđen za odgovor nakon prve opomene Bruxellesa", rekao je Peter Verlič, slovenski državni tajnik u Ministarstvu prometa.

Za izdavanje vinjeta službeno je nadležna Državna agencija za autoceste (DARS) danas je odbila komentirati potez Europske komisije. "To je pitanje Vlada riješila zakonom, pa je stvar u nadležnosti Ministarstva prometa i Ministarstva financija", priopćila je DARS. "Vlada u odlasku je odgovorna za uvođenje vinjeta", prokomentirao je Patrick Vlačič, suradnik Boruta Pahora, najvjerojatnije budućeg premijera.

"Janšina Vlada je odluku o vinjetama donijela nekoliko mjeseci prije izbora i postavila "nisku predizbornu cijenu vinjeta" za domaće vozače, uz višu cijenu za vozače u provozu", kazao je Vlačič i dodao da je bilo "naivno očekivati" da EK neće reagirati jer je reagirala 1997. kad je Austriju prisilila da osim godišnjih vinjeta uvede i vinjete za kraća razdoblja za strance. Vlačič je dodao da bi sada bilo neodgovorno odustati od vinjeta, te da ga zabrinjava održivo financiranje slovenskih autocesta.

Vezane vijesti

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminacija u Hrvatskoj najraširenija je u području rada i zapošljavanja, čak u 63 posto slučajeva. Zatim slijede zdravstvena zaštita, pravosuđe,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika