03.10.2008. / 09:14

Autor: Katarina Zorić

Potpredsjednički kandidati

Žustra TV debata Joe Bidena i Sarah Palin

Iako pod velikim pritiskom zbog pada popularnosti i loših nastupa u nekoliko TV intervjua uoči debate, Sarah Palin je ostavila solidan dojam protiv daleko iskusnijeg Bidena, raspravljajući o gospodarstvu, porezima, zdravstvu, energiji i napadajući demokratski dvojac Barack Obama-Joe Biden zbog nedosljednosti između glasovanja u Senatu i politike koju proklamiraju u kampanji

Američki potpredsjednički kandidati, demokratski senator Joe Biden i republikanska guvernerka Aljaske Sarah Palin, održali su sinoć TV debatu u kojoj su oboje uspješno izbjegli veće greške.

Potpredsjednički kandidati međusobno su se napadali oko pristupa financijskoj krizi, ratu u Iraku, reformi zdravstva, energetici, klimatskim promjenama, vanjskoj politici i drugim pitanjima.

Nakon velikog pritiska zbog pada popularnosti i loših televizijskih nastupa, Sarah Palin je ostavila solidan dojam protiv daleko iskusnijeg Bidena, raspravljajući o gospodarstvu, porezima, zdravstvu, energiji i napadajući demokratski dvojac Barack Obama-Joe Biden zbog nedosljednosti između glasovanja u Senatu i politike koju proklamiraju u kampanji.

Izbjegavajući odgovore na pitanja koja joj nisu odgovarala, Sarah Palin je pokazala da se dobro pripremila za debatu. Mirno i opetovano se vraćala na teme gdje se osjećala sigurnije, poput smanjenja poreza, energetske politike i mjera koje je kao gradonačelnica i guvernerka provodila na Aljasci.

Za financijsku krizu koja potresa SAD i svijet Palin je okrivila "pohlepu i korupciju Wall Streeta", dok je Biden krivnju pripisao politici deregulacije tržišta Busheve administracije. "Ekonomska politika zadnjih osam godina je najgora ekonomska politika koju smo ikada imali", rekao je Biden. Ponovio je kako će John McCain i Sarah Palin samo nastaviti Bushevu politiku.

Prostodušnim, narodnim, izričajem Sarah Palin se obraćala najširim slojevima te je rekla  kako treba u subotu otići na neku dječju nogometnu utakmicu i pitati roditelje kao doživljavaju stanje ekonomije, da se osjeti strah za ulaganja koja imaju na burzi.

Na pitanju energetike, Palin je optužila Bidena i Obamu da su protiv iskorištavanja domaćih nalazišta nafte, dok je Biden istaknuo da je McCain uvijek glasovao protiv potpore za alternativne izvore energije, i uvijek u prilog velikih naftnih kompanija, te da ta u svom predsjedničkom programu planira milijarde dolara poreznih olakšica za Exxon Mobile i druge naftaške korporacije.

U vanjskoj politici Palin je optužila Obamu da je "opasan" jer želi pregovarati s Iranom i čelnicima Kube i Sjeverne Koreje, dok je Biden naglasio da će McCain samo nastaviti Bushevu politiku prema Iranu. Oboje su se suglasili oko podrške Izraelu i rješenju s dvije države za izraelsko-palestinski sukob.

Govoreći o temi fiskalne politike, Biden je optužio listić McCain-Palin da 100 milijuna kućanstava srednje klase u SAD od njih neće dobiti nikakve porezne olakšice, već će ih dobiti velike korporacije i naftne kompanije.

Palin je ustvrdila da zdravlje gospodarstva isključivo ovisi o toga da se država što manje upliće, kako bi se privatni sektor sam razvijao, oslobođen teških poreza.

Komentirajući debatu potpredsjedničkih kandidata, američki mediji ocijenili su je neriješenom navodeći da se oboje kandidata dobro snašlo u aktualnim temama.

Vezane vijesti

Jon Huntsman najavio je kandidaturu za predsjednika SAD-a

Jon Huntsman najavio je kandidaturu za predsjednika SAD-a

Republikanac Jon Huntsman najavio je svoju kandidaturu za Bijelu Kuću, izvještava Spiegel.de. Pedesetjednogodišnji Huntsman bio je guverner Utaha od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika