06.10.2008. / 19:09

Autor: Petra Horvat

Nastavljen pad na Wall Streetu

Dow Jones pao za 500 bodova, ispod 10.000

Trend pada dionica na Wall Streetu nastavlja se, a štediše se u sve većem broju okreću državnim obveznicima. Europski čelnici su se obvezali da će štititi sustav i ulagače bilo ubrizgavanjem gotova novca iz središnjih banaka, bilo mjerama usmjerenim na neke banke ili pak pojačanom zaštitom uloga

Pad vrijednosnih dionica na Wall Streetu, koji je započeo prošli tjedan, i danas je nastavljen, a američki mediji su izrazili bojazan da će se kriza proširiti globalno unatoč naporima SAD-a i vlada drugih zemalja da je saniraju. Po prvi puta nakon četiri godine, dionički indeks Dow Jones je u prvih sat i pol trgovanja na burzi NYSE pao za 536,99 bodova, ili više od pet posto, čime se spustio ispod praga od 10 000 bodova na 9788,88 bodova.

Tržišta su i dalje opterećena, a došla su i do otežavajuće spoznaje da 700 milijardi dolara vrijedan plan Bushove administracije za sanaciju financijskog sektora neće djelovati dovoljno brzo da odmrzne kreditna tržišta. Mnoge banke i dalje imaju teškoće s pristupom gotovini, a ulagači se uvelike prebacuju na državne obveznice.

Njemačka vlada i financijska industrija usuglasile su plan sanacije banke Hypo Real Estate Holding AG sa 68 milijardi dolara, a francuska banka BNP Paribas, nakon što vladino spašavanje nije uspjelo, pristala je preuzeti 75 udjela u banci Fortis u Belgiji. Vlade Njemačke, Irske i Grčke također su objavile da jamče bankovne depozite. "Njemačka je savezna vlada odlučila poduprijeti sigurnost banaka jamstvom bez premca, čime nastoji zadržati povjerenje ulagača u banke unatoč zaoštravanju krize banaka. Obećanje vlade da će u nuždi jamčiti sigurnost štednih uloga vrijedi vremenski neograničeno a uključuje i štediše iz inozemstva, međutim, ne odnosi se na tvrtke niti na same banke", izjavio je glasnogovornik njemačke savezne vlade Ulrich Wilhelm.

Američka središnja banka - Federalne rezerve (FED) objavila je da počinje isplaćivati kamate za rezerve komercijalnih banaka i proširuje svj program kreditiranja banaka s teškoćama. Prinos na tromjesečnim trezorskim zapisima američkog ministarstva financija pao je na 0.38 posto, s 0.50 posto prošloga petka. Potražnja za trezorskim zapisima ostaje visoka zbog njihove sigurnosti, ulagači su spremni prihvatiti krajnje mali povrat od uloženog, samo da im je novac na sigurnom mjestu. Ulagači su se okrenuli i dugoročnijim obveznicama ministarstva finacija. Prinos na 10-godišnjim obveznicama pao je na 3.52 posto s 3.60 posto u petak.

"Svi čelnici EU-a izjavljuju da će svatko od njih poduzeti sve nužne mjere kako bi se osigurala stabilnost financijskog sustava, bilo ubrizgavanjem gotova novca iz središnjih banaka, bilo mjerama usmjerenim na neke banke ili pak pojačanom zaštitom uloga", rekao je u ime dvadeset sedmorice francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Francuski je predsjednik izjavio i da nijedan klijent u bankama EU-a nije pretrpio gubitak, te da će EU nastaviti štititi sustav i ulagače. U trenutku dok je Sarkozy to izjavljivao, europske su burze doživjele nagli pad. Burze u Parizu, Londonu i Frankfurtu pale su za više od 8 posto. "Danas sve europske vlade poručuju europskim građanima da su jedinstvene, solidarne i odlučne u iznimnim financijskim okolnostima u kojima smo se našli", rekao je Sarkozy.



Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika