08.10.2008. / 11:10

Autor: Katarina Zorić

Irish Times danas piše:

Potezi hrvatskog premijera za obračun protiv mafije

„The Irish Times“ podsjeća da je šef hrvatske Vlade smijenio ministre unutarnjih poslova i pravosuđa te ravnatelja policije nakon ubojstva Ivane Hodak (26) na stepenicama pred njezinim stanom u ponedjeljak u središtu Zagreba. Također dodaje da je njezin otac poznati odvjetnik koji brani umirovljenog generala za slučaj nestanka dijamanata tijekom rata 1991. - 1995., a koji je prošloga tjedna iz Austrije izručen Hrvatskoj

Vodeći irski list „The Irish Times“ piše danas kako je hrvatski premijer Ivo Sanader smijenio tri vodeća političara i dužnosnika zadužena za sigurnost u zemlji te kako je obećao obračun s organiziranim kriminalom. List navodi kako su smjene potaknute posljednjim napadom koji bi mogao pogoršati sliku Hrvatske u vrijeme dok ona pokušava postati 28. članica Europske unije.

„The Irish Times“ podsjeća da je šef hrvatske Vlade smijenio ministre unutarnjih poslova i pravosuđa te ravnatelja policije nakon ubojstva Ivane Hodak (26) na stepenicama pred njezinim stanom u ponedjeljak u središtu Zagreba. Također dodaje da je njezin otac poznati odvjetnik koji brani umirovljenog generala za slučaj nestanka dijamanata tijekom rata 1991. - 1995., a koji je prošloga tjedna iz Austrije izručen Hrvatskoj.

"Njezino ubojstvo šokiralo je Hrvatsku, a posebno Zagreb gdje je val brutalnih napada izazvao strahove da bi skupine organiziranog kriminala mogle naštetiti trudu da se Hrvatska priključi EU do 2011.", piše The Irish Times.

List također napominje i da su posljednjih mjeseci trojica ljudi - novinar koji je istraživao mafiju, lokalni političar i vodeći poslovni čovjek - teško pretučeni u Zagrebu što je dovelo do optužbi da vlasti nisu sposobne ili se naprosto ne žele obračunati s podzemljem.

Bruxelles već duže vrijeme upozorava Hrvatsku da mora riješiti problem korupcije i organiziranog kriminala prije nego se misli priključiti EU. Bugarskoj je Unija zaledila stotine milijuna eura i fondova zbog njezinog neuspjeha da uništi moćnu mafijašku mrežu.

Novi ministar unutarnjih poslova bit će dosadašnji ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Tomislav Karamarko, novi ministar pravosuđa bivši diplomat i profesor na Pravnom fakultetu Ivan Šimonović, a novi ravnatelj policije Vladimir Faber, piše list.

Navodi također komentar jednog hrvatskog političkog analitičara koji kaže da je zadovoljan novim ljudima, najboljim koje je zemlja za ta mjesta trenutno imala, ali i Sanaderovom izjavom da je došlo vrijeme za konačni obračun s mafijom, iako smatra da se to trebalo učiniti i ranije.

Prema ranijim najavama, Sanader bi ovoga tjedna trebao službeno posjetiti Irsku te se sastati s vodećim političarima te zemlje.

Vezane vijesti

Do 31. kolovoza otvoren natječaj Zaklade Ivana Hodak za dodjelu stipendija...

Do 31. kolovoza otvoren natječaj Zaklade Ivana Hodak za dodjelu stipendija siromašnim studentima

Do 31. kolovoza bit će otvoren natječaj za dodjelu stipendije za preddiplomski studij koju u spomen na prerano umrlu mladu pravnicu Ivanu Hodak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika