06.11.2008. / 10:04

Autor: Petra Horvat

Slovenija-Hrvatska

Rupel: 'Nije pošteno da Hrvatska iskorištava pregovarački proces'

'Slovenija je djelovala iznimno konstruktivno, Slovenija želi dobro Hrvatskoj', tvrdi Rupel, koji je dodao da to smatraju i ostale zemlje članice, te da ne vjeruju u medijske priče da Slovenija blokira Hrvatsku u pregovaračkom procesu. Rupel je istaknuo i da je pitanje hrvatsko-slovenske granice europsko pitanje

"Nije pošteno da Hrvatska iskorištava pregovarački proces i u dokumente uključuje stvari koje su još predmet rasprave", kazao je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel za Slovensku televiziju. Rupel je izjavio i da je Slovenija strateški zainteresirana za uključivanje Hrvatske u EU, no da ne može dopustiti da se Hrvatska koristi, kako je rekao "nedopuštenim i spornim zahvatima koji su došli do izražaja na međuvladinoj pristupnoj konferenciji početkom tjedna zbog čega Slovenija nije omogućila otvaranje nekih pregovaračkih poglavlja".

Na pitanje voditeljice kako komentira stajalište Ive Sanadera, u pogledu otvaranja poglavlja, da hrvatska pregovaračka polazišta ne prejudiciraju pitanje granice, Rupel nije precizno odgovorio, kao ni na pitanje jesu li u hrvatskim polazištima zemljovidi ili Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP). Na pretpostavku da bi hrvatska polazišta u pregovorima mogla "prejudicirati" neriješeno pitanje granice, ako dođe do međunarodne arbitraže, Rupel je odgovorio potvrdno.

"Europska komisija u svojim stajalištima za Hrvatsku iz veljače i travnja ove godine u pregovarački proces s Europskom unijom unijela je i uvjete vezane uz granicu", kazao je Rupel i dodao da stoga granica nije samo bilateralno hrvatsko-slovensko, nego i europsko pitanje.

Slovenski ministar vanjskih poslova kazao je i da je Slovenija uoči same pristupne konferencije predlagala da se hrvatska vlada posebnim jamstvenim pismom obveže da će iz pristupne dokumentacije do zatvaranja pojedinih poglavlja ta pitanja biti riješena, no do toga nije došlo, pa Slovenija nije mogla ni pristati na otvaranje tih poglavlja.

"Slovenija je djelovala iznimno konstruktivno, Slovenija želi dobro Hrvatskoj", tvrdi Rupel, koji je dodao da to smatraju i ostale zemlje članice, te da ne vjeruju u medijske priče da Slovenija blokira Hrvatsku u pregovaračkom procesu. Rupel je prokomentirao i izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske, te izjave povjerenika za proširenje Ollija Rehna kojitvrdi da "neriješena bilateralna pitanja sa Slovenijom nisu dio hrvatskog pregovaračkog procesa". "Proces približavanja Europskoj uniji vrlo je zahtjevan i do proširenja EU-a ne može doći dok se ne prihvati Europski reformski ugovor", kazao je Rupel.

"Osobno razumijem Rehnovu euforiju budući da je njemu kao povjereniku za proširenje potreban uspjeh na tom području", kazao je Rupel i dodao da je slovenija, iako je strateški zainteresirana za pristup Hrvatske, ne može dopustiti zahvate prejudiciranih neriješenih pitanja. Rupel je dodao i da će Slovenija ustrajati na takvom svom nacionalnom interesu. S Rupelovim polazištima  u odnosu na pregovarački proces s Hrvatskom složili su se slovenski eurozastupnici Jelko Kacin i Alojz Peterle, te predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčića. 

Vezane vijesti

Razmisliti o novoj blokadi Hrvatske

Razmisliti o novoj blokadi Hrvatske

Slovenski premijer Borut Pahor koji svoju dužnost obavlja do imenovanja nove vlade potpisat će u petak u ime Slovenije kao članice EU-a pristupni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika