07.11.2008. / 17:44

Autor: Hrvoje Šimičević

Hrvatski liječnički sindikat

'Spremni smo na štrajk za prava pacijenata'

Predsjednik HLS-a Ivica Babić istaknuo je kako se zapravo radi o pokušaju prikupljanja novca za poslodavce i njihovo smanjenje doprinosa, a ne korisnicima radi dobrobiti usluga

Iz Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) poručili su kako recentno predstavljeni prijedlog o reformi zdravstva Ministarstva zdravstva predstavlja tek parcijalno rješenje, a nedostatno predstavljaju prave probleme u zdravstvu, kao što je odgovor na pitanja kakve će koristi od toga imati građani. Iz HLS-a su pozvali resorno Ministarstvo da im ustupe pisani dokument, ali i pokretanje javne rasprave o problemima koji su aktualni u hrvatskom zdravstvu. Predsjednik HLS-a Ivica Babić istaknuo je kako se zapravo radi o pokušaju prikupljanja novca za poslodavce i njihovo smanjenje doprinosa, a ne korisnicima radi dobrobiti usluga.

"Trenutačni zdravstveni zakon po učinkovitosti je ne 36. mjestu među dvjestotinjak država prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije. To dovoljno govori da možemo funkcionirati, a kamo sreće da su neka druga područja naše zemlje tako uspješno ocijenjena", kazao je Babić. Hrvatskom se zdravstvu uskoro može dogoditi kriza slična onoj na Wall Streetu, kazao je Babić, ističući da će zbog nedostatka kadrova dovesti do raspada sustava, što će najviše utjecati na 'one najmanje zaštićene'.

"Mi ćemo štititi prava hrvatskih građana na zdravstvenu zaštitu, a razinu prava će odrediti politika, kazao je Babić. SDP-ovi saborski zastupnici prozvali su danas resorno Ministarstvo zdravstva zbog uvođenja novih regulativa na zakon o zdravstvu, poručivši kako se tu ne radi o reformi zdravstava, već da je riječ o HDZ-ovom uvođenju poreza na bolest i starost. Zastupnici Milanka Opačić, Mirando Mršić i Željko Jovanović, pozvali su danas s konferencije za novinare vladajuću stranku da povuku prijedložene mjere, te da se stvori konsenzus oko uvođenja reformi koje će počivati na nakanama reformatora hrvatskog zdravstva Andrije Štampara; sveobuhvatno, jedinstveno i svim dostupno zdravstvo.

Esdepeovci su poručili kako ovim mjerama HDZ nastoji sanirati državni proračun, a na štetu građana, odnosno pacijenata i umirovljenika koji će ovime postati glavni izvor prihoda. "Reforma dijeli društvo na bogate i siromašne čime se ugrožava najsiromašniji dio društva. Amerikanizacija zdravstvenog sustava dugoročno će još više produbiti podjele u društvu na one koji će pravo na zdravlje ostvariti i one koji to neće moći", kazala je Opačić.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika